ΚΟΣΜΟΣ

Έφθασε στη Φλόριντα ο φονικός τυφώνας Ίρμα - «Όσοι δεν φύγετε δεν θα επιβιώσετε»

Έφθασε στη Φλόριντα ο φονικός τυφώνας Ίρμα - «Όσοι δεν φύγετε δεν θα επιβιώσετε»

Σε κόκκινο συναγερμό οι ΗΠΑ, καθώς η Ίρμα βρίσκεται μία «ανάσα» από τις αμερικανικές ακτές, με ανέμους 210 χλμ/ώρα - Εγκαταλείπουν άρον - άρον τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Δραματικές εκκλήσεις από μετεωρολόγους: «Ο τυφώνας θα σας σκοτώσει»

Ο κυκλώνας Ίρμα βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά από την Φλόριντα, ενώ πλησιάζει με ταχύτητα ανέμων 210 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού μετεωρολογικού κέντρου στις ΗΠΑ (NHC).

Μετά τις 18:00 το Σάββατο τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), το μάτι του φονικού τυφώνα, που βρισκόταν λιγότερα από 100 χλμ. βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο (κεντροδυτικά), άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοδυτικά και να απομακρύνεται από τις ακτές της Κούβας, ανέφερε ο Κουβανός μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

o

Περί τις 00:00 (νωρίς το πρωί ώρα ώρα Ελλάδας) το μάτι του τυφώνα Ίρμα έφτασε στα στενά της Φλόριντας και το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας περί τις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.

Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο τυφώνας ενισχύθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, τα επίπεδα του νερού έχουν αρχίσει ήδη να αυξάνονται στις ακτές της αμερικανικής πολιτείας

Ήδη περίπου 6.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, ωστόσο όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο κυβερνήτης της Φλόριντα, για όποιον παρέμεινε πίσω θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομακρυνθεί. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, ενώ 170.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Προσευχηθείτε για εμάς»

Tο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, γνωστοποίησαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για τους κατοίκους του Μαϊάμι και των ευρύτερων περιοχών της Φλόριντα, αλλά και της Τζόρτζια με τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενόψει της επέλασης της Ίρμα ήταν συνεχείς.

«Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει αν δεν φύγετε από το δρόμο της» προειδοποίησε μετεωρολόγος της ΝHC.

«Αν σας δόθηκε εντολή να φύγετε, πρέπει να φύγετε τώρα... Όχι απόψε, όχι σε μια ώρα. Πρέπει να φύγετε τώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα Ρικ Σκοτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της μαζικής εκκένωσης, οι αρχές συλλαμβάνουν τους αστέγους για να τους απομακρύνουν από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το Μαϊάμι από χθες θυμίζει πόλη - φάντασμα, καθώς πολλοί κάτοικοι φεύγουν από την περιοχή, ενώ άλλοι έχουν κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις για να φύγουν. «Προσευχηθείτε για εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους.

Δραματική προειδοποίηση από τον διευθυντή της FEMA: Καταστροφική για τις ΗΠΑ η Ίρμα

Δραματική προειδοποίηση για τον τυφώνα Ίρμα εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Κινδύνων (FEMA). Ο τυφώνας Ίρμα πρόκειται να ισοπεδώσει τη Φλόριντα ή ακόμα και τις γειτονικές πολιτείες και παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Η Κούβα κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας Ίρμα, κατηγορίας 3 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Σχετικές ειδήσεις