ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τέλος ο… Σοπέν στις κηδείες - Αντικαθίσταται με το οθωμανικό «Τεκμπίρ»

Τουρκία: Τέλος ο… Σοπέν στις κηδείες - Αντικαθίσταται με το οθωμανικό «Τεκμπίρ»

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έδωσε εντολή να μην παίζεται πλέον το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Φρεντερίκ Σοπέν στις κηδείες, αλλά το έργο «Τεκμπίρ» του Οθωμανού συνθέτη Ιρίτ, που αποτελείται από προσευχές που λέγονται για τους νεκρούς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, η σχετική εγκύκλιος έχει αποσταλεί σε όλες τις διοικήσεις των επαρχιών της χώρας

Η εφαρμογή των κανονισμών της νέας εγκυκλίου αφορά και τις κηδείες των στρατιωτικών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών. «Η τελετή της κηδείας για τους μάρτυρες (έτσι συνήθως αποκαλούν του τούρκους στρατιώτες που σκοτώνονται) θα γίνεται υπό τους ήχους του Τεκμπίρ του Ιτρί που ανταποκρίνεται στην ηθική των μαρτύρων και την καρδιά του έθνους μας» αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο, η οποία αφορά επίσης και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν θα παίζονται από τα πνευστά οι πένθιμες μελωδίες, που ακούγονται συνήθως κατά της διάρκεια της τελετής, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει με δική του ανακοίνωση, ότι οι κηδείες θα γίνονται μέσα σε απόλυτη σιωπή, με εξαίρεση ένα σύντομο τμήμα τους κατά το οποίο θα ακούγεται το «Τεκμπίρ». (το Τεκμπίρ υποδηλώνει την αραβική φράση Αλλάχου Ακμπάρ).

Η συζήτηση για την αντικατάσταση του Πένθιμου Εμβατηρίου του Σοπέν ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 στην επαρχία Χακιαρί, μετά την κηδεία ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί σε συμπλοκή με «εξτρεμιστές», όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS . Οι συμπολεμιστές του, μετέφεραν το φέρετρο υπό τους ήχους του Σοπέν, όπως συνηθίζεται στις κηδείες. Ωστόσο οι στρατιωτικοί άρχισαν να φωνάζουν δυνατά κατά την διάρκεια της κηδείας την φράση «Αλλάxου Άμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) επιδιώκοντας κατά τον τρόπο αυτό να σιωπήσει η ορχήστρα, μέχρι που τα κατάφεραν. Τα μέλη της ορχήστρας σταμάτησαν να παίζουν το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν και η τελετή της κηδείας συνεχίστηκε υπό τους ήχους των μουσουλμανικών προσευχών.

Σχετικές ειδήσεις