ΚΟΣΜΟΣ

Λίμπερμαν: «Πρόκληση» η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν

Λίμπερμαν: «Πρόκληση» η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε το Σάββατο (23/9) «πρόκληση» την ανακοίνωση του Ιράν ότι προχώρησε στην επιτυχή δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος έχει δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων.

«Ο βαλλιστικός πύραυλος τον οποίο εκτόξευσε το Ιράν συνιστά μια πρόκληση έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, κι ένα μέσο για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις μας», ανέφερε ο υπουργός σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Επίσης «είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη της φιλοδοξίας του Ιράν να γίνει μεγάλη δύναμη και να απειλήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα δημοκρατικά Κράτη όλου του κόσμου», έκρινε ο Λίμπερμαν.

«Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν το Ιράν αποκτούσε πυρηνικά όπλα, όπως επιδιώκει η χώρα αυτή. Δεν πρέπει να επιτραπεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Το Ιράν γνωστοποίησε νωρίτερα το Σάββατο ότι δοκίμασε «με επιτυχία» έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 2.000 χλμ., τη στιγμή που οι ΗΠΑ καταγγέλλουν το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και απειλούν να αποχωρήσουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή τη συμφωνία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε στη δοκιμή καταγγέλλοντας μέσω Twitter ότι η Τεχεράνη «συνεργάζεται» με τη Βόρεια Κορέα και κρίνοντας ότι «δεν έχουμε στ' αλήθεια» μια συμφωνία. Ο Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να «σχίσει» αυτό το κείμενο, αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου εάν θα «επαληθεύσει» την τήρηση της συμφωνίας από την Τεχεράνη και άρα τη συνέχιση της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Οι ευρωπαίοι άσκησαν πιέσεις αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν από την JCPOA.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις