ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Αυτές είναι οι «εκρηκτικές» προκλήσεις που περιμένουν τη Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές: Αυτές είναι οι «εκρηκτικές» προκλήσεις που περιμένουν τη Μέρκελ

Γερμανικές Εκλογές 2017 | Ειδήσεις:Η Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία και αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετές παγκόσμιες προκλήσεις καθώς η διεθνής κοινότητα προσβλέπει στην ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διεθνή σκηνή.

Ακολουθούν ορισμένα από τα ζητήματα, τα οποία αναμένεται να δοκιμάσουν την διπλωματική επιδεξιότητα της Μέρκελ:

ΕΥΡΩΠΗ: Στο τιμόνι του γαλλο-γερμανικού οχήματος

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πρώτος που θα ασκήσει πίεση με τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη, μόλις δύο μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η Μέρκελ έχει εκφράσει με επιφυλακτικότητα την στήριξή της, αλλά πιθανόν να συναντήσει αντίσταση από το συντηρητικό της στρατόπεδο ως προς κάποιες πτυχές του γαλλικού οράματος, όπως η δημιουργία μιας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» ή ένας κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη.

Ενώ οι ηγέτες Γερμανίας-Γαλλίας έδειχναν δημοσίως ικανοποιημένοι, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο παρασκήνιο.

«Ο Μακρόν συμπεριφέρεται σαν να είναι ο Βασιλιάς Ήλιος (Σ.τ.Σ: ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ'), ο οποίος έχει λάβει το θείο χάρισμα να κυβερνήσει και αυτό δεν κάνει καλή εντύπωση στους Γερμανούς», λέει ένας Γερμανός αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει να γίνει πιο περίπλοκος μετά την άρνηση των φιλοευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσουν νέα κυβερνητική συμμαχία με τη Μέρκελ, γεγονός που την αφήνει να αναζητήσει τη βοήθεια των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι οποίοι είναι σφοδροί πολέμιοι των προτάσεων του Μακρόν.

Ο επικεφαλής τους Κριστιαν Λίντνερ δήλωσε χθες Κυριακή ότι ένας «προϋπολογισμός της ευρωζώνης στον οποίο το χρήμα θα εισρέει στη Γαλλία για εσωτερική κατανάλωση...είναι για εμάς απαράδεκτος και αποτελεί κόκκινη γραμμή».

ΠΟΥΤΙΝ: Μήπως ήρθε η ώρα να αναθερμανθούν οι σχέσεις;

Η Μέρκελ έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου. Όμως πιθανόν να κληθεί να αναθερμάνει τις ψυχρές σχέσεις τους δεχόμενη πίεση από πολλούς Γερμανούς φιλορώσους βουλευτές.

Από τα επτά κόμματα στην Μπούντεσταγκ, μόνο η CDU της Μέρκελ και οι Πράσινοι θέλουν να διατηρήσουν την ίδια γραμμή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανοιχτά ζητήσει «διπλωματία» με την Μόσχα, ενώ το FDP έχει δηλώσει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως τελειωμένο γεγονός και έχει ζητήσει την άρση των κυρώσεων.

ΤΡΑΜΠ: Είναι πολύπλοκο

Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Γερμανία είναι στενοί σύμμαχοι, ο πρόεδρος Τραμπ και η Μέρκελ δεν φαίνεται να τρέφουν τα πιο θερμά αισθήματα ο ένας για τον άλλον. Και δείχνουν έτοιμοι να διατηρήσουν τις διαφωνίες τους ως προς την κλιματική αλλαγή, το ελεύθερο εμπόριο και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Με αυτούς τους δύο, ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση ΗΠΑ-Γερμανίας θα αποδειχτεί δύσκολο», έγραψε η γερμανική Bild.

Οι διαφωνίες τους φάνηκαν για μια ακόμη φορά με αφορμή τη Βόρεια Κορέα, όπου η Μέρκελ έχει απορρίψει την επιλογή στρατιωτικής επέμβασης.

«Υπάρχει σαφής διαφωνία σε αυτό το ζήτημα με τον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η καγκελάριος αναμένεται να συναντήσει την αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με το αίτημα του Τραμπ να εκπληρώσει το Βερολίνο τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ αυξάνοντας στο 2% του ΑΕΠ του τις αμυντικές του δαπάνες.

Το FDP δεν αναμένεται να αντιδράσει, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες είναι σφόδρα αντίθετοι στην όποια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Διενέξεις που σιγοβράζουν

Η Γερμανία έχει διαφωνήσει έντονα με πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης -και κυρίως την Ουγγαρία- λόγω της άρνησής τους να δεχτούν τον αριθμό αιτούντων άσυλο που τους αναλογεί και η κόντρα τους δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

«Εκείνοι που αρνούνται αυτή την αλληλεγγύη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες...», έχει προειδοποιήσει η Μέρκελ.

Επίσης ένταση επικρατεί στις σχέσεις της Μέρκελ με την δεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας λόγω της επιμονής της ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να οφείλει στην Πολωνία πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι δεσμοί της Γερμανίας με τον ΝΑΤΟϊκό της σύμμαχο, την Τουρκία, στο μεταξύ, έχουν φτάσει στο ναδίρ έπειτα από μια σειρά από κόντρες που προκάλεσε η έντονη κριτική του Βερολίνου για τις επιχειρήσεις καταστολής της Άγκυρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να καταψηφίσουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Ίσως όμως μετεκλογικά να υπάρχει χώρος για να πέσουν οι τόνοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχετικές ειδήσεις