ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Μεξικό: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ (pics)

Σεισμός Μεξικό: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ (pics)

Σεισμός Μεξικό | Ειδήσεις: Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,1 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 325 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των αρχών, μια αχνή πια ελπίδα ότι θα βρουν κάποιον ζωντανό παρακινεί τα σωστικά συνεργεία και τους εθελοντές που συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας.

Μεξικανικά και ξένα σωστικά συνεργεία ψάχνουν τα συντρίμμια σε λιγοστές πια τοποθεσίες της Πόλης του Μεξικού. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στα χαλάσματα αυτού που ήταν ένα επταώροφο κτήριο γραφείων στη συνοικία Ρόμα. Περίπου 40 οικογένειες περιμένουν ακόμα να μάθουν την τύχη των δικών τους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (25/9) ότι ο απολογισμός των νεκρών του σεισμού της 19ης Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στους 325 νεκρούς, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ζούσαν στην πρωτεύουσα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ένα απόσπασμα της ειδικής γαλλικής μονάδας για την αναζήτηση θυμάτων και την αρωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο εξωτερικό (της Brigade internationale de recherches techniques et d'assistance, ή BIRTA) έφθασε τη Δευτέρα στο Μεξικό κι αναμένεται να μεταβεί στην Πολιτεία Μορέλος, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της περασμένης εβδομάδας.

mexi8

Στο μεταξύ, έχει ξεσπάσει πολεμική στο Μεξικό για το ιδιωτικό σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και επτά ενήλικοι: όπως μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ, το εκπαιδευτικό ίδρυμα είχε υποβάλει στις αρχές πλαστά έγγραφα για να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας.

«Αν αυτό επιβεβαιωθεί, είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας Αουρέλιο Νούνιο και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του θα ερευνήσουν την καταγγελία.

Από τα 8.700 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της μεξικανικής πρωτεύουσας μόλις 103 άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποβληθούν σε επιθεωρήσεις από εμπειρογνώμονες πριν η λειτουργία τους επαναληφθεί.

Πάνω από 9.000 ακίνητα έχουν επιθεωρηθεί στην πόλη και τα περισσότερα είναι κατοικήσιμα, σύμφωνα με τον δήμο. Περίπου 700 θα χρειαστούν επισκευές, ενώ 300 έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, κατά την ίδια πηγή.

mexi17

Τις τελευταίες μέρες οι αρχές, ως και ο ίδιος ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες, υποσχόμενοι ότι κανένα κτίριο δεν θα κατεδαφιστεί πριν ανασυρθούν όλα τα θύματα. Αλλά η οργή των Μεξικανών εντείνεται για τον τρόπο που ενεργούν οι αρχές, και πουθενά αυτό δεν είναι πιο απτό από ό,τι στη συνοικία Ρόμα, μπροστά στο κτίριο που κατέρρευσε.

«Δεν μας λένε παρά μόνο ψέματα, ότι θα τους βγάλουν, ότι δουλεύουν, και μετά τίποτα», δήλωσε απελπισμένη η Ανέλ Χιμένες, 42 χρονών, που περιμένει νέα του εξάδελφού της Μαρτίν Εστράδα, 30 ετών, λογιστή, όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αγνοούνται εκεί. «Μία εβδομάδα είναι υπερβολικά πολύς χρόνος», πρόσθεσε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις