ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το Κουζνέτσοφ…

Αυτό είναι το Κουζνέτσοφ…
Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να στείλουν στη Ν.Α. Μεσόγειο το «καμάρι» του στόλου τους, γεγονός που σίγουρα προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία…

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να στείλουν στη Ν.Α. Μεσόγειο το «καμάρι» του στόλου τους, γεγονός που σίγουρα προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

Γιατί όμως το Κουζνέτσοφ, προκαλεί δέος; Πολύ απλά, γιατί πρόκειται για ένα αεροπλανοφόρο το οποίο εκτός του ότι μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού, έχει και την ιδιότητα να πλήττει στρατιωτικούς στόχους, τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτή, αλλά και εναέριους.

Είναι από τα λίγα αεροπλανοφόρα που είναι εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους. Διαθέτει 20 ορόφους. Μέχρι να του δοθεί το σημερινό του όνομα, είχε αλλάξει πολλά. Όταν σχεδιαζόταν ακόμα, ονομαζόταν «Σοβιετική Ένωση», ενώ στο στάδιο της κατασκευής του το όνομά του ήταν «Ρίγα» και την μέρα της καθέλκυσής του «Λεονίντ Μπρέζνιεφ». Τέλος, την περίοδο των δοκιμών πλεύσης το αεροπλανοφόρο ονομαζόταν «Τμπιλίσι» που σημαίνει Τιφλίδα, ενώ πλέον είναι το γνωστό «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».

Πάνω του σταθμεύουν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τόσο αεροπλάνα τύπου Sukhoi Su-25 και Sukhoi Su-33, όσο και ελικόπτερα Ρωσικού πολεμικού ναυτικού Kamov Ka-27 και Ka-29.

Το Κουζνέτσοφ θα παραμείνει στο στόλο της Ρωσίας μέχρι το 2025, όταν και θα προωθηθεί η νέα γενιά των Ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων.