ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ συνεχάρη τη Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές μετά από τέσσερις μέρες!

Ο Τραμπ συνεχάρη τη Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές μετά από τέσσερις μέρες!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στη Γερμανία.

σχέση του Τραμπ με τη Μέρκελ είναι δύσκολη. Η καγκελάριος, η οποία βρίσκεται στην εξουσία 12 χρόνια, αναφέρθηκε με σαφήνεια τους τελευταίους μήνες στις διαφορές απόψεων που έχει με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τη Γερμανίδα καγκελάριο για την επανεκλογή της στο αξίωμα και της «ευχήθηκε καλή τύχη» στην προσπάθεια «σχηματισμού της τέταρτης κυβέρνησής της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης ο Τραμπ υπογράμμισε τον «βαθύ δεσμό» που ενώνει την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο και «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ισχυρή και παλαιά συμμαχία με τη γερμανική κυβέρνηση και τον γερμανικό λαό».

Συζητήθηκε επίσης η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία είχαν υπογράψει το 2015 η Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις—συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας—και την οποία ο Τραμπ ενδέχεται να θέσει τον Οκτώβριο υπό αμφισβήτηση.

Τραμπ και Μέρκελ συζήτησαν για το «πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκαν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και τη μη συμμόρφωσή του προς σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατά την ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ακόμη πόσο μεγάλη σημασία έχει «να επιτευχθεί μια ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Πριν από μία εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει τη «σαφή διαφωνία» της με τον Αμερικανό πρόεδρο για το ζήτημα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα.

«Προσωπικά τάσσομαι εναντίον τέτοιων απειλών», είχε δηλώσει αντιδρώντας η Άνγκελα Μέρκελ χωρίς περιστροφές.

Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα για τα οποία οι διαφωνίες των δύο ηγετών, οι οποίοι δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν πιο διαφορετικές προσωπικότητες, είναι γνωστές. Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Βερολίνου. Και παρά το ότι οι αμερικανικές επικρίσεις για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι καινούργιες, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν υιοθετήσει πολύ πιο σκληρό τόνο από τους προκατόχους τους στο ζήτημα αυτό κι έχουν απειλήσει να επιβάλουν δασμούς.

Στην ερώτηση γιατί δεν υπήρξε πιο σύντομα τηλεφωνική συνδιάλεξη μετά την εκλογική νίκη της επικεφαλής της κυβέρνησης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, ο Λευκός Οίκος επικαλέστηκε στις αρχές της εβδομάδας «τεχνικά» προβλήματα.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις