ΚΟΣΜΟΣ

Harvest Moon: Εσείς είδατε το μοναδικό φαινόμενο που... φώτισε το χθεσινό ουρανό (photos)

Harvest Moon: Εσείς είδατε το μοναδικό φαινόμενο που... φώτισε το χθεσινό ουρανό (photos)

Γεμάτη φως ήταν η χθεσινή νύχτα, καθώς η πανσέληνος είχε μια μοναδική λαμπρότητα!

Η χθεσινή πανσέληνος δεν ήταν σαν όλες τις άλλες. Το Harvest Moon, όπως ονομάζεται, φώτισε την Πέμπτη (05/10) τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.


Συνήθως τυχαίνει τον Σεπτέμβριο (γύρω στις 22 του μήνα), αλλά κάθε τρία χρόνια πέφτει Οκτώβριο, όπως φέτος, στις 5 Οκτωβρίου.

Η πανσέληνος που γίνεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία έχει ξεχωριστό αστρονομικό ενδιαφέρον επειδή ο χρόνος ανάμεσα στη μία ανατολή του φεγγαριού και στην επόμενη μειώνεται αρκετά, και μάλιστα η διαφορά είναι αντιληπτή. Παλιότερα, αυτή η ανατολή του φεγγαριού, που για μερικές μέρες, εκεί κοντά στην ισημερία, συνέβαινε νωρίτερα, σήμαινε ότι οι αγρότες μπορούσαν να δουλέψουν περισσότερες ώρες στα χωράφια μετά τη δύση του ηλίου, γι' αυτό και ονομάστηκε Harvest Moon (harvest στα αγγλικά είναι o θερισμός και η συγκομιδή των καρπών).

Λόγω της μικρής γωνίας που σχηματίζει η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη, για αρκετά βράδια στη σειρά φαίνεται σαν να έχουμε πανσέληνο. Κι επειδή το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, το Harvest Moon μοιάζει κίτρινο ή πορτοκαλί λόγω της καμπύλης του φωτός στην ατμόσφαιρα. Και όχι, το φεγγάρι δεν είναι πιο μεγάλο κατά τη διάρκεια του Harvest Moon, πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη που ονομάζεται «Moon Illusion».

Δείτε στη gallery φωτογραφίες του χθεσινού φεγγαριού

Σχετικές ειδήσεις