ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: H αμερικανο-τουρκική διένεξη πρέπει να διευθετηθεί γρήγορα

Γιλντιρίμ: H αμερικανο-τουρκική διένεξη πρέπει να διευθετηθεί γρήγορα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμώρησαν τους Τούρκους όσο και τους Αμερικανούς πολίτες αναστέλλοντας τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι έλαβε μια συναισθηματική και ανάρμοστη απόφαση έναντι ενός συμμάχου.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η διένεξη θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, όμως υπερασπίσθηκε τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο, η οποία προκάλεσε την κίνηση των ΗΠΑ και την αντίδραση έπειτα από μερικές ώρες της Τουρκίας, που ανέστειλε κι αυτή τις βίζες στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να είναι περισσότερο λογικές. Το θέμα πρέπει ασφαλώς να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AK.

«Ποιόν τιμωρείτε; Κάνετε τους πολίτες σας και τους δικούς μας να πληρώσουν το τίμημα, αυτό δεν είναι σοβαρό. Δεν κυβερνάς μια χώρα με συναισθηματικές αποφάσεις», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Η σύλληψη του εργαζόμενου στο προξενείο πραγματοποιήθηκε έπειτα από μήνες εντάσεων και ο Γιλντιρίμ διατύπωσε τα τουρκικά παράπονα, που περιλαμβάνουν την αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές στη Συρία, μια αμερικανική δικαστική υπόθεση σε βάρος ενός τουρκου τραπεζίτη και πρώην υπουργού και το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ