ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξαρτησία Καταλονίας - Αυστηρό μήνυμα Τουσκ: Σεβαστείτε τη συνταγματική τάξη

Ανεξαρτησία Καταλονίας - Αυστηρό μήνυμα Τουσκ: Σεβαστείτε τη συνταγματική τάξη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρενέβη το απόγευμα της Τρίτης (10/10/2017) στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, με φόντο την ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, καλώντας τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, να μην προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση θα δυναμιτίσει το διάλογο στη χώρα.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλονία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζντεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της ΕΕ "ενωμένοι στη διαφορετικότητα", ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ», δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Και πρόσθεσε: «Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας. Θέλω να απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο αδύνατο».

«Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Καταλονία

Σχετικές ειδήσεις