ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά στον Κιμ όσο ποτέ - Στην παραμεθόριο Βόρειας με την Νότια Κορέα μεταβαίνει ο Τραμπ

Πιο κοντά στον Κιμ όσο ποτέ - Στην παραμεθόριο Βόρειας με την Νότια Κορέα μεταβαίνει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ταξιδέψει στη μεθόριο της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, την αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ), κατά την επίσκεψή του στην Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα, ανέφερε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε μια προπαρασκευαστική ομάδα αξιωματούχων στα τέλη Σεπτεμβρίου για να εξετάσει υποψήφια μέρη για την «ιδιαίτερη δραστηριότητα» του Τραμπ στην Νότια Κορέα, τόνισε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Τραμπ αναμένεται να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Βόρεια Κορέα, είτε φραστικά είτε μέσω της παρουσίας του κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χερσόνησο ως αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε η πηγή.

Το μεθοριακό «χωριό της εκεχειρίας» Πανμουντζόμ, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται εντός της αποστρατικοποιημένης ζώνης είναι ανάμεσα στους τόπους επίσκεψης που εξετάζονται για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Yonhap δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες και ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Εδώ και μήνες, ο Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ανταλλάξει εμπρηστικές δηλώσεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει διαμηνύσει ότι η στρατιωτική επιλογή είναι ο μόνος τρόπος για να διακοπούν τα προγράμματα ανάπτυξης πυραυλικών και πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

Μια επίσκεψη στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, στα χνάρια του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα και αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, θα φέρει τον Τραμπ σε απόσταση λίγων μέτρων από τους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας που στέκονται κατά πρόσωπο με τους νοτιοκορεάτες εχθρούς τους και πιθανώς μια τέτοια κίνηση να θεωρηθεί από την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας ως εξαιρετικά πρόκληση.

Τις πρόσφατες εβδομάδες η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους που πέταξαν πάνω από την Ιαπωνία και πραγματοποίησε την έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή, αψηφώντας για άλλη μια φορά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ίσως να προχωρά γρήγορα στον στόχο της για ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνική κεφαλή, ικανού να πλήξει την αμερικανική επικράτεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατ΄επανάληψη καταστήσει σαφή την αποστροφή του για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα. Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε να αποκλείει την έναρξη συνομιλιών με την Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες κατ' αυτόν θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου», πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον περί ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η χώρα μας επί 25 χρόνια ανεπιτυχώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Βόρεια Κορέα, δίνοντας δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να παίρνει τίποτε. Η πολιτική δεν έχει αποτέλεσμα!», είπε χαρακτηριστικά χθες Δευτέρα ο Αμερικανός ηγέτης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το ταξίδι του στις ασιατικές χώρες από τις 3 Νοεμβρίου, επισκέπτοντας την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις