ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ραχόι απειλεί την Καταλονία με το άρθρο 155: «Κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία;»

Ο Ραχόι απειλεί την Καταλονία με το άρθρο 155: «Κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία;»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία, εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Όπως εξήγησε, αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Πρόκειται για την απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε το πρωί στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, στην υπογραφή από τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας της κήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και στη χθεσινή (10/10/2017) πρόταση του Καταλανού προέδρου, Κάρλες Πουτζντεμόν, να αναβληθεί προς ώρας η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Καταλονίας υποσχέθηκε να μετατρέψει την Καταλονία σε «δημοκρατία», εκτίμησε ότι η Καταλονία ζει «μια ιστορική στιγμή», βασιζόμενος στη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτησία της επαρχίας με το 90,19% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου. Βάσει του αποτελέσματος ο Πουτζντεμόν εκτίμησε ότι η Καταλονία θα πρέπει πλέον «να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας». Ωστόσο, λίγο αργότερα πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει «την εφαρμογή της κήρυξης της ανεξαρτησίας (…) προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος, χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Σήμερα, ο Μαριάνο Ραχόι, σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου, κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι, διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη όποιων μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο κ. Ραχόι.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Μαδρίτης. Χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Ciudadanos για να εξετάσουν την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις