ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέρι: Επικίνδυνη η απόφαση Τραμπ για το Ιράν

Τζον Κέρι: Επικίνδυνη η απόφαση Τραμπ για το Ιράν

«Eπικίνδυνη» χαρακτήρισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2015.

«Δημιουργεί μια διεθνής κρίση», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καλώντας παράλληλα το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 και κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Κέρι κάλεσε το Κογκρέσο να «απορρίψει το σχέδιο» του Τραμπ και τους «τρέχοντες νομοθετικούς ελιγμούς που θα διαλύσουν τη συμφωνία οριστικά».

«Η προσέγγιση που ζητά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει θα συνιστά μια παραβίαση της συμφωνίας καθώς θα ισοδυναμεί με μια απόπειρα μονομερούς επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας», τόνισε ο Μπεν Ρόουντς, τέως αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Οτιδήποτε πηγαίνει προς την κατεύθυνση νέων όρων» που προστεθούν στη συμφωνία θα θεωρηθεί «μια μονομερής παραβίαση της ίδιας της συμφωνίας», προειδοποίησε από την μεριά της η Γουέντι Σέρμαν, πολιτική διευθύντρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υπουργίας Τζον Κέρι.

Σχετικές ειδήσεις