ΚΟΣΜΟΣ

«Σφαλιάρα» για τη Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία - Νίκη «ανάσα» για τον Σουλτς

«Σφαλιάρα» για τη Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία - Νίκη «ανάσα» για τον Σουλτς

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μάρτιν Σουλτς (SPD) νίκησε τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας σήμερα, προκαλώντας έναν νέο «πονοκέφαλο» για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προετοιμάζεται για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Το SPD, που κυβερνούσε το κρατίδιο μαζί με τους Πράσινους για τέσσερα χρόνια, εξασφάλισε το 37,5% των ψήφων, πολύ υψηλότερα από το 32,6% των προηγούμενων εκλογών στην Κάτω Σαξονία το 2013, σύμφωνα με exit poll της infratest dimap.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ συγκεντρώνουν 35% των ψήφων, από 36% στις εκλογές του 2013.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 8,5%, το FDP 7% και η Εναλλακτική για την Γερμανία 5,5%.

«Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία είναι σημαντική για τη Μέρκελ διότι θα την ενισχύσει και θα αποδείξει ότι το κόμμα της μπορεί ακόμη να κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές», εκτιμούσε την περασμένη εβδομάδα ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ, του Freie Universitat του Βερολίνου.

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε από την πλευρά του άμεση ανάγκη μια νίκη έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες σε περιφερειακές εκλογές φέτος και το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν το SPD έχανε και αυτές τις εκλογές, θα κινδύνευε η θέση του Μάρτιν Σουλτς ως επικεφαλής του κόμματος.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ, που εμφάνισαν την χειρότερη επίδοσή τους από το 1949 στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο τις διερευνητικές επαφές με το FPD και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σχετικές ειδήσεις