ΚΟΣΜΟΣ

«Ώρα μηδέν» για την Καταλονία: Αποφασίζουν για την αναστολή της αυτονομίας

«Ώρα μηδέν» για την Καταλονία: Αποφασίζουν για την αναστολή της αυτονομίας

Ώρα... μηδέν για την Καταλονία, καθώς σήμερα, Σάββατο (21/10/2017) η Ισπανία αναμένεται να αναστείλει την αυτονομία της, θέτοντας σε εφαρμογή τις σχετικές κυρώσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 155, ώστε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας», δήλωσε ο Ραχόι και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το άρθρο 155 του Συντάγματος του 1978, που θεμελίωσε τη δημοκρατική οδό μετά το θάνατο του Φράνκο, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει την άμεση επιβολή του σε κρίσιμη περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Καταλανός πρωθυπουργός, Kάρλες Πουτζδεμόντ, σε επιστολή που έστειλε, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει το διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας».

Στο μεταξύ, έντονοι είναι οι φόβοι ότι αυτές οι κινήσεις θα προκαλέσουν ταραχές στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις