ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία ώρα μηδέν: «Όχι» του Πουτζντεμόν στις πρόωρες εκλογές

Καταλονία ώρα μηδέν: «Όχι» του Πουτζντεμόν στις πρόωρες εκλογές

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται πλέον οι σχέσεις Μαδρίτης – Καταλονίας, μετά την άρνηση του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που ο ίδιος ανακοίνωσε ενώπιον του περιφερειακού κοινοβουλίου.

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 155 ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters και το AFP, ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

«Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι πλέον «επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας».

Μυρίζει μπαρούτι…

Οι προθέσεις του Καταλανού ηγέτη και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθούσε μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 από πλευράς της κυβέρνησης Ραχόι, είχαν φανεί από την Τετάρτη (25/10/2017), όταν ανέβασε ένα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, κηρύσσοντας έναν «ανένδοτο αγώνα» εναντίον της Μαδρίτης.

«Δεν θα χάσουμε χρόνο με αυτούς που έχουν ήδη αποφασίσει να καταστρέψουν την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας, Εμπρός!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πουτζντεμόν.

Νωρίτερα την Πέμπτη (26/10) η κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωνε έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφάσιζε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της καταλανικής εφημερίδα La Vanguardia, που επικαλείτο πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για την Καταλονία

Σχετικές ειδήσεις