ΚΟΣΜΟΣ

Αναστάτωση με τον Έλληνα πρώην σύμβουλο του Τραμπ: Ένοχος για κατάθεση ψευδών στοιχείων στο FBI

Αναστάτωση με τον Έλληνα πρώην σύμβουλο του Τραμπ: Ένοχος για κατάθεση ψευδών στοιχείων στο FBI

Ο άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου κατηγορείται για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ

Ένοχος για την ψευδή κατάθεση που έδωσε στους πράκτορες του FBI σχετικά με την επικοινωνία που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, κρίθηκε ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τη Ρωσία, ο Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του σε κλειστή αίθουσα δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον στις 5 Οκτωβρίου.

Ο Παπαδόπουλος, που είναι δικηγόρος από το Σικάγο και εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016» υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Παπαδόπουλος είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του επιτελείου που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.

Νωρίτερα, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, έφθασε σήμερα το πρωί στο FBI αφού κλήθηκε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ένας συνεργάτης του Πολ Μάναφορτ, ο Ρικ Γκέιτς, κλήθηκε επίσης να παραδοθεί στις αρχές.

Πρόκειται για τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους New York Times, το όνομα του Ρικ Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα εταιρειών με έδρα την Κύπρο μέσω των οποίων ο Πολ Μάναφορτ φαίνεται ότι έλαβε πληρωμές προερχόμενες από την ανατολική Ευρώπη.

Δεν έχουν διευκρινιστεί οι κατηγορίες που ο Ρόμπερτ Μιούλερ αποφάσισε να απαγγείλει.

Ο Πολ Μάναφορτ διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Αύγουστο 2016, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά κυρίως τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με φιλορώσους ουκρανούς ολιγάρχες.

Στα τέλη Ιουλίου το FBI είχε ερευνήσει μια από τις κατοικίες του και είχε κατασχέσει έγγραφα.

Σχετικές ειδήσεις