ΚΟΣΜΟΣ

Δικηγόρος Πουτζντεμόν: Δεν εγκατέλειψε την Ισπανία και ούτε θα κρυφτεί στο Βέλγιο

Δικηγόρος Πουτζντεμόν: Δεν εγκατέλειψε την Ισπανία και ούτε θα κρυφτεί στο Βέλγιο

Ο Πουτζντεμόν θα μιλήσει σήμερα από τις Βρυξέλλες

Η απάντηση του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να δοθεί σήμερα, μία ημέρα μετά την έναρξη δικαστικής διαδικασίας εναντίον του για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Σιωπηλός από την Κυριακή, όταν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαιρέτισε τη συμβολική νίκη της ομάδας της Ζιρόνα, της καταλανικής πόλης της οποίας είναι δήμαρχος, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρισκόταν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον βέλγο δικηγόρο του Πολ Μπέκερτ.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αυτονομιστής ηγέτης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με πέντε από τους υπουργούς της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη.

Όμως, «ο Πουτζντεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο», υποστήριξε ο Πολ Μπέκερτ, όταν ερωτήθηκε από το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «ως προς αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει». «Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο...και με όρισε επισήμως συνήγορό του», διευκρίνισε ο βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου και πρώην υπερασπιστής των ισπανών Βάσκων οι οποίοι εθεωρούντο μέλη της ETA. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή η «πρώτη επαφή» είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.

«Στάση και απόσχιση»

Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του. Ευθύνονται για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.

Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών Αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.

Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Όμως φαίνεται απίθανο ο Κάρλες Πουτζντεμόν να λάβει κάποιο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Βέλγιο: «Η χορήγηση ασύλου σε έναν πολίτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ εξαιρετικού χαρακτήρα» δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ, γενικός αρμοστής για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (CGRA) στο Βέλγιο.

Θα πρέπει να αποδείξει «κίνδυνο δίωξης» στην Ισπανία και αδυναμία προστασίας του, τόνισε ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, ενώ οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης, έχουν δώσει τη διαβεβαίωση στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Παρά τις εκκλήσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν για «δημοκρατική» αντίσταση, οι 200.000 Καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν χωρίς εντάσεις υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης και η Καταλονία διοικείται πλέον από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Ήδη από την Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έθεσε υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Και προκήρυξε τοπικές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Αν και θεωρεί τις εκλογές «παράνομες», το κόμμα PdeCat του Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές είναι «πολύ προσηλωμένοι στο δικαίωμα έκφρασης της καταλανικής κοινωνίας».

Όσο για το αυτονομιστικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), αν και δεν έχει δεσμευθεί οριστικά, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές συνιστούν «μία επιπλέον ευκαιρία για την κατοχύρωση της καταλανικής δημοκρατίας» για την οποία παραδέχεται ότι είναι «εύθραυστη».

Μόνο το ακροαριστερό CUP δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη σιωπή του Πουτζντεμόν: «Ο λαός θέλει να ξέρει ποιος είναι ο οδικός χάρτης της (καταλανικής) κυβέρνησης, γιατί βρίσκεται στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Μιρέια Μπόγα, μία από τους βουλευτές του.

«Η καταλανική κοινωνία είναι μία κοινωνία ώριμη, πλουραλιστική και πολυφωνική και ελπίζω ότι θα επωφεληθεί από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου για να προσπαθήσει, βήμα-βήμα, να ξαναπάρει στα χέρια της την κατάσταση, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να φθάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Ινίγκο Ουρκούλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακήρυξη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την Παρασκευή από 70 από τους 135 βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, οι αυτονομιστές χάνουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο και εξασφαλίζουν το 42,5% των ψήφων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις