ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Εγγυήσεις για δίκαιη δίκη ζητά ο αυτοεξόριστος Πουτζντεμόν

Καταλονία: Εγγυήσεις για δίκαιη δίκη ζητά ο αυτοεξόριστος Πουτζντεμόν

Εάν παρουσιασθούν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση

Ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν έχει κληθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, αλλά ζητεί από τις Βρυξέλλες, όπου έχει εγκατασταθεί, εγγυήσεις για δίκαιη δίκη πριν επιστρέψει στην Ισπανία.

Η ισπανική δικαιοσύνη κλήτευσε χθες τον Κάρλες Πουτζντεμόν και δεκατρείς από τους «υπουργούς» του, οι οποίοι καλούνται να παρουσιασθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ανακρίτρια του Ανώτερου Δικαστηρίου, δικαστική αρχή με έδρα τη Μαδρίτη που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις, επιδοτήθηκε με την υπόθεση κατόπιν πρότασης του γενικού εισαγγελέα, που ζητεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και 30 ή και 15 ετών αντιστοίχως.

«Απίθανο να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία»

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πελάτης του να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία.

«Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά χθες Τρίτη.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο από το Σαββατοκύριακο, όπως και κάποιοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του. Αν δεν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενδέχεται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο αν του δοθούν «εγγυήσεις» από την ισπανική κυβέρνηση.

Χθες, τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» επέστρεψαν στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο, ο Πουτζντεμόν θα έχει τη μεταχείριση που θα είχε οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης, «με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο».

Σχετικές ειδήσεις