ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία απειλεί με ένταλμα σύλληψης τον Πουτζντεμόν

Η Ισπανία απειλεί με ένταλμα σύλληψης τον Πουτζντεμόν

Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας όσο διαρκεί η έρευνα

Εάν ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εμφανισθεί στο δικαστήριο, η κανονική διαδικασία θα είναι να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηίου της Ισπανίας.

«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις». «Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χθες ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει την Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Προφυλάκιση των μελών της καταλανικής ηγεσίας

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα να προφυλακιστούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Σχετικές ειδήσεις