ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συρρικνώνεται η στήριξη των Γερμανών σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα»

Γερμανία: Συρρικνώνεται η στήριξη των Γερμανών σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα»

Σημαντικά έχει περιοριστεί η στήριξη των Γερμανών στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα» (CDU/CSU, FDP, Πρασίνων), τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών των κομμάτων. Επιπλέον, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της των τελευταίων 11 ετών.

Σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που διενεργείται για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, μόνο το 45% των Γερμανών θεωρεί μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» «καλή» ή «πολύ καλή», έναντι 57% που απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο στο ερώτημα στις αρχές Οκτωβρίου. Σήμερα, το 52% των ερωτηθέντων αξιολογεί έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό ως «λιγότερο καλό» ή «κακό».

Η μεγαλύτερη μεταστροφή σημειώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων των Πρασίνων, από 76% σε 52% και η μικρότερη στην Χριστιανική Ένωση, από 72% σε 80%.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, τα CDU/CSU θα ελάμβαναν το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών με 30%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα εξασφάλιζαν 21%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13%, το FDP 12%, οι Πράσινοι 11% και η Αριστερά 9%.

Η ίδια η Καγκελάριος έχει χάσει έξι μονάδες στην στήριξη των πολιτών και έχει πέσει στο 57%, ενώ ο εταίρος της στην Βαυαρία και αρχηγός του CSU Χορστ Ζεεχόφερ βρίσκεται μόλις στο 28%.

Βελτιωμένη κατά μία μονάδα είναι η εικόνα για τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ που έχει την στήριξη του 54%, ενώ ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ έχει χάσει τρεις μονάδες και περιορίζεται στο 45%.

Η νέα επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες έχει την αποδοχή του 38%, ενώ ο αρχηγός του κόμματος ακολουθεί με 35%.

Σχετικές ειδήσεις