ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - είναι οριστικό: Δείτε την ημέρα και την ώρα που η Βρετανία θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit - είναι οριστικό: Δείτε την ημέρα και την ώρα που η Βρετανία θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ορίσει διά νόμου την ημερομηνία και την ώρα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit, που εξέφρασαν φόβους πως ο αργός ρυθμός της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και οι αντιστάσεις στο διαζύγιο μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ήδη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το διαζύγιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς της 29ης Μαρτίου 2019 (01:00 της 30ής Μαρτίου 2019 ώρα Ελλάδας).

Η απόφαση να οριστεί η ημερομηνία του Μπρέξιτ συνοδεύτηκε από τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλες τροπολογίες, ακόμη και από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Ακούσαμε τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής (των Κοινοτήτων) και προχωρήσαμε σε αυτή την αλλαγή ώστε να τερματιστεί η όποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος "ημέρα της εξόδου"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή προέκυπτε από το χρονοδιάγραμμα της διετούς διαπραγμάτευσης των δύο μερών, που ξεκίνησε επισήμως την 29η Μαρτίου 2017, αλλά δεν αναφερόταν ρητώς στον νόμο.