ΚΟΣΜΟΣ

Συλλέκτης έδωσε 450,3 εκατομμύρια δολάρια για πορτρέτο του Ιησού δια χειρός... ντα Βίντσι!

Συλλέκτης έδωσε 450,3 εκατομμύρια δολάρια για πορτρέτο του Ιησού δια χειρός... ντα Βίντσι!

Ένας πίνακας του ιταλού ζωγράφου πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα παγκοσμίως.

Στο τέλος μιας αγοραπωλησίας διάρκειας 19 λεπτών ο «Salvador Mundi» («Ο Σωτήρας του Κόσμου»), ο τελευταίος πίνακας του ζωγράφου που παρέμενε σε χέρια ιδιώτη συλλέκτη, ξεπέρασε κατά πολύ τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Les Femmes d' Alger» («Οι Γυναίκες του Αλγερίου») που πωλήθηκε 179,4 εκατ. δολάρια το 2015. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την πώληση, οι υπεύθυνοι του οίκου Christie's αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον αγοραστή και για τους άλλους πλειοδότες, παρά μόνο ότι προέρχονταν από όλο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών τοποθετούσαν στα 100 εκατ. δολάρια την αξία του πίνακα, διαστάσεων 65 x 45 εκατοστών, που πωλήθηκε αντί 45 στερλινών το 1958, πριν αναγνωριστεί ως αυθεντικός «Λεονάρντο» το 2005.

Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί με βεβαιότητα, φαίνεται ότι ο «Salvador Mundi» έγινε ο ακριβότερος πίνακας στην ιστορία όλων των πωλήσεων, περιλαμβανομένων αυτών που γίνονται εκτός δημοπρασίας. Δύο πίνακες, ένας Ντε Κούνινγκ και ένας Γκογκέν που πωλήθηκαν στο πλαίσιο ιδιωτικών πωλήσεων το 2015 αντί 300 εκατομμυρίων ο καθένας σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρούνταν μέχρι τώρα οι πιο ακριβοί παγκοσμίως. «Ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον Κρίστις και πιστεύω μια μεγάλη στιγμή για την αγορά της τέχνης», δήλωσε στο τέλος της δημοπρασίας ο γενικός διευθυντής του οίκου Γκιγιόμ Τσερούτι. Ο πίνακας του Ντα Βίντσι ήταν μέχρι τώρα στην κατοχή του ρώσου εκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εξόριστου ολιγάρχη και προέδρου της ομάδας ποδοσφαίρου του Μονακό AS Monaco.

Ο μεγιστάνας φέρεται να αγόρασε το έργο αντί 127,5 εκατ. δολαρίων από τον ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος τον είχε αγοράσει λίγο καιρό νωρίτερα αντί 80 εκατ. δολαρίων. 'Εκτοτε, Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ ενεπλάκησαν σε μια δικαστική μάχη, με τον εκατομμυριούχο να κατηγορεί τον έμπορο τέχνης ότι πήρε υπέρογκες προμήθειες για τους πίνακες που του προμήθευε. Τιμή εκκίνησης για τον «Σωτήρα του Κόσμου» ήταν τα 70 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε 53 φορές έως τα 400 εκατ. δολάρια που έγιναν 450,3 με τις προμήθειες, τα έξοδα και τους φόρους. Οι τουλάχιστον έξι πλειοδότες, στη μέση της δημοπρασίας έγιναν ουσιαστικά δύο επίδοξοι αγοραστές που δεν κατονομάστηκαν και που έδιναν τις εντολές τους τηλεφωνικά μέσω των πωλητών του Κρίστις.

Χειροκροτήματα και επευφημίες γέμισαν την αίθουσα μόλις ακούστηκε το τελικό χτύπημα του σφυριού. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε το «Άγιο Δισκοπότηρο» όλων των καλλιτεχνών, ένας πίνακας αυτού του καλλιτέχνη», δήλωσε ο Φρανσουά ντε Πορτέρ, υπεύθυνος του τμήματος «Old Masters» του Κρίστις. «Είναι μια εξαιρετική στιγμή για τους παλαιούς πίνακες, για την αγορά. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω αυτό που πραγματικά συνέβη στη δημοπρασία. Είναι μια εξαιρετική τιμή για έναν εξαίρετο πίνακα. Ο Λεονάρντο ενέπνευσε γενιές ολόκληρες και συνεχίζει να εμπνέει». Τα έργα προγενέστερα του 19ου αιώνα, εξάλλου, σπάνια παρουσιάζονται σε δημοπρασίες, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε μουσεία, κάτι που άφηνε να πλανάται μια αβεβαιότητα για την τιμή που μπορούσε να στοχεύσει ο πίνακας.

Ωστόσο αγοραστές μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού, με μεγάλα πορτοφόλια, εξάλειψαν κάθε αμφιβολία μέσα σε λίγα λεπτά. Επιβεβαίωσαν μετά την πώληση-ορόσημο ενός Μπασκιά αντί 110,5 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Μάιο, ότι η αγορά της τέχνης επανέρχεται στα πολύ υψηλά της επίπεδα του 2015. Από την έναρξη των δημοπρασιών του φθινοπώρου, τα ρεκόρ έχουν καταρριφθεί για έναν Φερνάρ Λεζέ (70 εκατ. δολάρια), έναν Μαρκ Σαγκαλ (28,5 εκατ.) και έναν Ρενέ Μαγκρίτ (20,5 εκατ.). Ο πίνακας «Laboureur dans le champ» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ κατακυρώθηκε στα 81,3 εκατ. δολάρια, πλησιάζοντας κατά πολύ την τιμή ρεκόρ για έργο του Ολλανδού, που καταγράφηκε το 1990 για το «Πορτρέτο του Δρα Γκασέ» το οποίο πωλήθηκε 82,5 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του Christie's στη Νέα Υόρκη. Τότε ήταν ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις