ΚΟΣΜΟΣ

Λύση για τους Έλληνες επιβάτες στα γερμανικά αεροδρόμια - Τι απαντούν Βερολίνο και Κομισιόν

Λύση για τους Έλληνες επιβάτες στα γερμανικά αεροδρόμια - Τι απαντούν Βερολίνο και Κομισιόν

Σε συμφωνία αναφορικά με τη διαδικασία που θα τηρείται στο εξής αναφορικά με τους των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια κατέληξαν Ελλάδα, Γερμανία και οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το δίκτυο της Deutsche Welle.

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ - ΤΙ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, χαρακτήρισε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/11/2017) «εποικοδομητική» και εξέφρασε την ικανοποίησή της κοινοτικής πλευράς για τις εξηγήσεις που δόθηκαν αλλά και για τα αποτελέσματα.

«Καταρχάς», όπως είπε η κυρία Μπερτό, «η γερμανική πλευρά διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι επιβατών από την Ελλάδα θα γίνονται πλέον εντός της ζώνης Σένγκεν και θα περιορίζονται μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας και της φωτογραφίας του επιβάτη».

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων ή στοιχείων ταυτότητας, επιβατών και πληρωμάτων πτήσεων προερχόμενων από την Ελλάδα, θα γίνονται πλέον μόνο στις πύλες των αεροδρομίων και ειδικότερα στα σημεία προσέγγισης των αεροσκαφών στο χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων, κυρίως στη φυσούνα και όχι σε διαφορετικούς χώρους, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, οι επιβάτες από την Ελλάδα οδηγούνταν σε ειδική έξοδο των αεροδρομίων εκτός της ζώνης Σένγκεν, όπου γίνονταν συστηματικοί έλεγχοι όλων των επιβατών.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις της κυρίας Μπερτό, η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε από την πλευρά της ότι οι αρμόδιες αρχές θα εντείνουν με τη σειρά τους ελέγχους των επιβατών που κατευθύνονται από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση της χρήσης του κώδικα του Σένγκεν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εισάγουν προσωρινά στοχευμένους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του για λόγους εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.

Κατά τα λοιπά, η Γερμανία διαβεβαίωσε την Κομισιόν πως θα ελέγχει μόνο την παρουσία και την εγκυρότητα των σχετικών εγγράφων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις