ΚΟΣΜΟΣ

«Μάτωσε» η Αίγυπτος: Εκατόμβη νεκρών από διπλή τρομοκρατική επίθεση (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

«Μάτωσε» η Αίγυπτος: Εκατόμβη νεκρών από διπλή τρομοκρατική επίθεση (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/11) σε τέμενος στη πόληΜπιρ αλ Αμπντ, του βορείου Σινά στην Αίγυπτο – Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 235, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ - Πάνω από 125 οι τραυματίες - Για μπαράζ πυροβολισμών κάνουν λόγο οι μάρτυρες - Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείαςσυγκάλεσε οΦάταχ αλ Σίσι - Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος

Στους 235 ο αριθμός των νεκρών και 125 οι τραυματίες από τη βομβιστική και ένοπλη επίθεση σε τέμενος

Τουλάχιστον 235 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής βρήκαν φριχτό θάνατο εξερράγη βόμβα και στη συνέχεια στον πανικό που ακολούθησε τους γάζωσαν ένοπλοι, στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 235 και οι τραυματίες στους 130. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς.

Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

aigyptos 3

Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ISIS θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Αλ Αρίς.

aigyptos 2

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ISIS εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή τους ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ καταδίκασε το «φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα» και ότι άλλοι είναι εκείνοι που «υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία».

Το ματωμένο τέμενος Αλ Ράουνταχ

temenos

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την «κυνική επίθεση» ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «θρασύδειλη» πράξη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να νικήσουμε στρατιωτικά» τους τρομοκράτες, τόνισε στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση των ενόπλων στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ στόχευε «αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε επίσης την επίθεση ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για «αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια».

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Οι τζιχαντιστές στρέφονται επίσης, ολοένα και περισσότερο, εναντίον αμάχων: βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο χριστιανούς και σουφιστές αλλά και τους βεδουίνες του Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον στρατό. Τον Φεβρουάριο, οι χριστιανοί της πόλης Αλ Αρίς έφυγαν μαζικά από την περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς τους.

Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών στην Αίγυπτο. Πέρσι, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν έναν ηλικιωμένο ηγέτη των σουφιστών, που τον κατηγόρησαν ότι ασκούσε «μαγεία». Την ίδια περίοδο απήγαγαν και πολλούς πιστούς σουφιστές, αλλά τους απελευθέρωσαν αφού τους έπεισαν να «μετανοήσουν».

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Διάμεσης, μετέφερε τα συλλυπητήρια αισθήματα και την αλληλεγγύη του κ. Παυλόπουλου προς τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah Al-Sisi), για την αποτρόπαια και βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα σήμερα στο Βόρειο Σινά και στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Απερίφραστη καταδίκη και αποτροπιασμός του προέδρου της Βουλής για την τρομοκρατική επίθεση

Την απερίφραστη καταδίκη του και τον αποτροπιασμό του για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου κ. Ali Abdel Aal Sayed Ahmed.

Η δήλωση του κ. Βούτση έχει ως εξής:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες της σημερινής τρομοκρατικής επίθεσης στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ.

aigyptos 5

Καταδικάζουμε με τρόπο κατηγορηματικό και απερίφραστο την αιματηρή αυτή επίθεση και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη βάρβαρη πράξη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η καρδιά μας και η σκέψη μας είναι στον αιγυπτιακό λαό»

Τον αποπτροπιασμό του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε τονίζει: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και τη θλίψη μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος αλ Ράουνταχ. Στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που σκορπούν τον θάνατο και εντείνουν το κλίμα φόβου στην περιοχή».

«Η καρδιά μας και η σκέψη μας είναι στον αιγυπτιακό λαό, στον οποίο εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια προς τον αιγυπτιακό λαό

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και όλος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αιγύπτου και μεταφέρει τα πιο θερμά συλλυπητήρια για την τρομοκρατική επίθεση στο βόρειο Σινά.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τις αγωνίες και τον πόνο του φίλου και αδελφού αιγυπτιακού λαού και συλλυπούμαστε τις οικογένειες των θυμάτων», τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Χώρας του Νείλου και του λαού της, ενώνοντας τις δυνάμεις μας εναντίον της τρομοκρατίας», συνεχίζει ο Πρόεδρος των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

«Ευχή μας, των Ελλήνων, των Αιγυπτίων και του κόσμου ολόκληρου, να τερματιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας», καταλήγει ο κ. Κασιμάτης.

Σχετικές ειδήσεις