ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος και οδυρμός στην Αίγυπτο για την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας

Θρήνος και οδυρμός στην Αίγυπτο για την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας

Κηδείες, προσευχές, μαύρες ταινίες πένθους στα μέσα ενημέρωσης: η Αίγυπτοςθρηνεί σήμερα 25 Νοεμβρίου τους 305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής σε τέμενος. Είκοσι επτά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης, η οποία καταγράφεται ως η πιο αιματηρή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 235 και οι τραυματίες στους 130. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

(ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Όλα τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.

Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύχτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ' αυτά», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο όλα δείχνουν πως πρόκειται για ακόμη ένα τζιχαντιστικό χτύπημα «θανάτου», καθώς οι ένοπλοι έφεραν μαζί τους σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

18765783

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές (ISIS) και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στη δήλωση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο τέμενος αλ-Ράουντα του Μπιρ αλ-Αμπντ, 40 χλμ. δυτικά του Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 305 ανθρώπων ενώ 128 ακόμη τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αιγυπτιακή εισαγγελία.

18768566

Οι δράστες ήταν 25 έως 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχαν μακριά γένια και μερικοί φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Πήραν θέσεις μπροστά από τη θύρα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του και, αφού πυροδότησαν μια βόμβα μέσα στο τέμενος (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στο εξωτερικό του κτηρίου), άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Η επίθεση αυτή στο αιγυπτιακό τέμενος ήταν μια από τις πιο φονικές στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και έχει συγκλονίσει τους Αιγυπτίους.

«Τρομοκρατία μέσα στον οίκο του Θεού»

Την αυγή, χιλιάδες κάτοικοι του Μιτ Χαμπίμπ, ενός χωριού κοντά στον τόπο της επίθεσης, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αλ Σαΐντ Αμπού Εϊτά, διευθυντή του σχολείου του Μπιρ αλ-Αμπντ, και του γιού του, του Άχμεντ, που σκοτώθηκαν και οι δύο μέσα στο τζαμί.

Οι πενθούντες μετέφεραν τις σορούς στους ώμους τους και φώναζαν δακρυσμένοι.

Στην Ισμαηλία, πόλη κοντά στη διώρυγα του Σουέζ στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες για να νοσηλευθούν, οι συγγενείς τους συνωστίζονταν σήμερα γύρω από το νοσοκομείο, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους ανθρώπους τους, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

temenos

«Η τρομοκρατία μέσα στον οίκο το Θεού», γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης, που φέρουν μαύρες ταινίες σε ένδειξη πένθους.

Αργά το πρωί, όλα τα τζαμιά της χώρας θα αφιερώσουν την προσευχή στους «μάρτυρες» αυτής της επίθεσης και ορισμένα θα πράξουν το ίδιο και το βράδυ.

Ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να ανεγείρουν μνημείο ως φόρο τιμής στα θύματα, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διεθνής κατακραυγή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για μια συγκλονιστική επίθεση σε ό,τι αφορά «τη σκληρότητα και τον κυνισμό της», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε «μια σοκαριστική ενέργεια» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε μια «ειδεχθή επίθεση» και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από (…) αυτή τη βάρβαρη ενέργεια».

18766564

Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους αλ Άζχαρ, του βασικού θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, ο σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγέμπ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε «ένα φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό ισλάμ είναι αθώο σε σχέση με εκείνους που υιοθετούν μια εξτρεμιστική, τρομοκρατική ιδεολογία».

Η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση στην Αίγυπτο είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2015, όταν μια βόμβα που είχε τοποθετήσει σε ρωσικό αεροσκάφος το αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS είχε κοστίσει τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες.

egeypt attack

Οι άμαχοι γίνονται στόχος

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά.

Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις