ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νεκροί τρεις στρατιώτες σε έφοδο τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Νεκροί τρεις στρατιώτες σε έφοδο τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με μέλη της νιγηριανής τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που κατέλαβαν για μερικές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής (25-26/11) μια πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, πριν εκδιωχθούν κατόπιν μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, ανακοίνωσε το επιτελείο.

Το Σάββατο στις 20:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδας) μια ισχυρή δύναμη τζιχαντιστών επιτέθηκε εναντίον της πόλης Μαγκουμέρι, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι, λεηλάτησαν τις αποθήκες τροφίμων κι ανάγκασαν τους κατοίκους να τραπούν σε φυγή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο συνταγματάρχης Τίμοθι Αντίγκα, εκπρόσωπος του νιγηριανού στρατού, ανέφερε την Κυριακή ότι οι μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε μια προκεχωρημένη βάση των ένοπλων δυνάμεων στη Μαγκουμέρι, αλλά απωθήθηκαν. «Οι στρατιώτες μας πολέμησαν γενναία. Δυστυχώς, τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Μια πηγή προσκείμενη στον στρατό στη Μαϊντουγκούρι, η οποία μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι οι τζιχαντιστές που έκαναν την επίθεση μπορεί να ήλθαν από το Νταμπάρ Μασάρα, ένα νησί στη λίμνη Τσαντ όπου διαθέτει βάσεις μια φράξια της Μπόκο Χαράμ που ορκίζεται πίστη στον Αμπού Μούσαμπ αλ Μπαρνάουι.

Τον Αύγουστο του 2016 η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ονόμασε μονομερώς τον Αλ Μπαρνάουι, γιο του ιδρυτή της Μπόκο Χαράμ, νέο αρχηγό της νιγηριανής τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση που έγινε το Σάββατο ήταν μια «μαζική εισβολή» και οι στρατιώτες αναγκάστηκαν αρχικά να υποχωρήσουν περιμένοντας ενισχύσεις. Οι δράστες της επίθεσης «διέθεταν βαρύ οπλισμό και οι δυνάμεις μας υπερφαλαγγίστηκαν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι αναγκάστηκαν «να υποχωρήσουν» έπειτα από μια «σφοδρή μάχη». Κατόπιν, «αναπτύχθηκαν ενισχύσεις, επιβλήθηκαν στους τρομοκράτες και τους απώθησαν από την πόλη, που είναι τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο του νιγηριανού στρατού», συνέχισε η πηγή αυτή, η οποία διευκρίνισε ότι οι πολίτες που είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την πόλη άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ένας στέλεχος της πολιτοφυλακής CJTF επιβεβαίωσε την επίθεση και έκρινε ότι εντασσόταν σε μια «κλασική τακτική» της Μπόκο Χαράμ, τη λεηλασία και την επίδειξη δύναμης, κρίνοντας πως «ακόμη κι αν δεν αναπτύσσονταν ενισχύσεις του στρατού», οι δράστες της εφόδου «θα αποσύρονταν αφού λεηλατούσαν και κατέστρεφαν» ό,τι μπορούσαν.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της από το 2009 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει άλλους 2,6 εκατομμύρια πολίτες.

ΑΠΕ, AFP

Σχετικές ειδήσεις