ΚΟΣΜΟΣ

Έχει πανσέληνο απόψε κι είν’ ωραία… Μαγικές εικόνες από τη Σούπερ Σελήνη

Έχει πανσέληνο απόψε κι είν’ ωραία… Μαγικές εικόνες από τη Σούπερ Σελήνη

Από την Ασία και τον Ειρηνικό έως την Αφρική και την Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι σήκωσαν τη Δευτέρα το βλέμμα τους προς τον ουρανό, προκειμένου να απολαύσουν τη σούπερ Σελήνη

Δείτε υπέροχες φωτογραφίες από το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2017

Ιδιαίτερα λαμπερή καθώς βρισκόταν στο λεγόμενο περίγειο -τη μικρότερη απόστασή της από τη Γη-, η «υπερσελήνη» ή «supermoon» (όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε) έλουσε με το φως της πολλές γωνιές του πλανήτη.

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο).

Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ότι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή - αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το γεμάτο φεγγάρι έλουσε με το φως του τη νύχτα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλά σημεία του πλανήτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ GALLERY:

Πηγή φωτογραφιών: cnn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις