ΚΟΣΜΟΣ

Eurogoup: H ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος βασικό καθήκον του νέου προέδρου Σεντένο

Eurogoup: H ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος βασικό καθήκον του νέου προέδρου Σεντένο

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο Μάριο Σεντένο θα διαδεχθεί τον απερχόμενο, Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

18806370 copy

«Mε τιμά η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του Eurogroup», δήλωσε ο Μ. Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας που τον ανέδειξε νικητή. Ο Μ. Σεντένο επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο μέλλον, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης και να οικοδομηθεί μια ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Πρόσθεσε ότι βασικό του καθήκον είναι να διατηρήσει την ενότητα του Eurogroup και να συνεχιστεί η συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Tον Μάριο Σεντένο συνεχάρησαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τα καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogroup περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.



Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της θητείας του Γ. Ντάισελμπλουμ «κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο» πέντε ετών. «Όταν ανέλαβες την προεδρία του Eurogroup, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε ένα είδος υπαρξιακής κρίσης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ήταν καθοριστικός, πολλές φορές σε δραματικές στιγμές, όμως οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν εν πολλοίς, χάρη στη δουλειά του, την υπομονή και την αποτελεσματικότητά του.

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι το «success story» της Πορτογαλίας που εξήλθε από το μνημόνιο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ' αυτόν. Ο διευθυντής του ESM σημείωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που θα αναλάβει ο Μάριο Σεντένο, ως νέος πρόεδρος του Eurogroup, είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

centeno

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Μάριο Σεντένο είναι 51 ετών και καθηγητής οικονομίας, νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς προσχώρησε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το Νοέμβριο του 2015.

18806380

Στους οικονομικούς κύκλους, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο του κέντρου ή φιλελεύθερο, λόγω των θέσεων του υπέρ μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.



Σήμερα θεωρείται ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση κάνοντας συμμαχία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα. Ο συνασπισμός της πορτογαλικής κυβέρνησης βασίστηκε στη βούληση να «γυρίσει η σελίδα» από την πολιτική λιτότητας της πρώην δεξιάς κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «φιλικό» και «συμφιλιωτικό». Παράλληλα, θεωρείται το πρόσωπο χάρη στο οποίο η οικονομία της Πορτογαλίας ανέκαμψε, καταφέρνοντας να επανακτήσει ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης που είχαν χάσει οι Πορτογάλοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις