ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ονδούρα: Πλήρη ανακαταμέτρηση ή νέες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση

Πολιτική κρίση στην Ονδούρα: Πλήρη ανακαταμέτρηση ή νέες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, συντονιστής της συμμαχίας της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, δήλωσε την Τρίτη (5/12) ότι ο υποψήφιός της για την προεδρία, ο 64χρονος Σαλβαδόρ Νασράλα, απαιτεί να διεξαχθεί πλήρης ανακαταμέτρηση των ψήφων ή να επαναληφθεί η ψηφοφορία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Ο Νασράλα, διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής, όδευε προς τη νίκη μετά τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου πριν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων διακοπεί. Όταν η διαδικασία ξανάρχισε, ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες πέρασε μπροστά και, με την καταμέτρηση να έχει σταματήσει στο 99,98% των ψηφοδελτίων, πιστώνεται το 42,98%, έναντι ενός 41,39% του υποψήφιου της αντιπολίτευσης.

Όμως η Συμμαχία της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας, υποψήφιος της οποίας είναι ο Νασράλα, διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι «δεν θα αποδεχθεί ποτέ» αυτό το αποτέλεσμα, που δεν θεωρεί «ούτε επίσημο, ούτε οριστικό».

Οι υπόνοιες πως η νίκη του Ερνάντες προέκυψε χάρη σε νοθεία έβγαλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στους δρόμους. Στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ακολούθησαν οι ως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς και τουλάχιστον 1.300 συλλήψεις, κυρίως για παραβίαση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι αρχές έχουν κηρύξει από την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δέκα ημέρες, αλλά αυτό δεν κατέστειλε τις κινητοποιήσεις αμφισβήτησης ούτε σταμάτησε τα βία επεισόδια.

Οι διεθνείς παρατηρητές μοιάζουν να συμμερίζονται κάποιες από τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης. «Παρακαλούμε μην ανακηρύξετε τον νικητή, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε η συντονίστρια της αποστολής των εκλογικών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πορτογαλίδα ευρωβουλεύτρια Μαρίζα Ματίας, απευθυνόμενη στην TSE. Ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πήγε ακόμα παραπέρα: «η οριακή διαφορά, καθώς και οι παρατυπίες, τα σφάλματα και τα συστημικά προβλήματα γύρω από αυτές τις εκλογές δεν επιτρέπουν στην αποστολή μας να είναι βέβαιη για τα αποτελέσματα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Χόρχε Κιρόγκα, επικεφαλής της αποστολής.

Η εκλογική επιτροπή διαβεβαιώνει πως δεν θα ανακηρύξει τον νικητή μέχρι να εξεταστούν όλες οι προσφυγές.

Ο Νταβίντ Ματαμόρος, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE) πρότεινε στην αντιπολίτευση την Τρίτη να πάρει μέρος σε μια διαδικασία επαλήθευσης ενός περίπου 30% των ψήφων. «Θέλουμε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία», για τη διαδικασία επαλήθευσης, διαβεβαίωσε.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις