ΚΟΣΜΟΣ

Νέες «περιπέτειες» για το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ (Vids)

Νέες «περιπέτειες» για το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ (Vids)

Κατά της απαλλοτρίωσης από το αυστριακό κράτος του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο ΑδόλφοςΧίτλερ, στο Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, πρόκειται να προσφύγει τις επόμενες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα (7/12) ο συνήγορος της.

Η εξέταση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της απαλλοτρίωσης, την οποία έχει αποφασίσει η αυστριακή Βουλή και έχει επικυρώσει ήδη το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, αναφερόταν σήμερα από νομικούς κύκλους στη Βιέννη.

Όπως έγινε γνωστό, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού απορρίπτει επιπλέον ως πολύ χαμηλό το ποσό των 310.000 ευρώ, που έχει καθοριστεί ως αποζημίωση της για την απαλλοτρίωση, ενώ φέρεται να μην έχει προχωρήσει η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναδιαμόρφωση του σπιτιού.

Με απόφασή του της 30ης Ιουνίου 2017, το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο η έως τώρα ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Η απαλλοτρίωση του σπιτιού προβλέπεται στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτηρίου.

house 668798

Ο ομοσπονδιακός νόμος προβλέπει την μεταβίβαση στο αυστριακό κράτος από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.

Με τον νόμο τερματίζονταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς την μελλοντική χρήση του.

Το κτήριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχονταν σε 4.800 ευρώ που "μοιράζονταν" σε αναλογία 60% και 40 %, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Για το κτήριο υπάρχουν σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί, αφού διαμορφωθεί καταλλήλως, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε σύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Προς τον σκοπό αυτό πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου με στόχο να αλλάξει ριζικά η εικόνα του και να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατεδάφισης του κτηρίου ως «καθαρότερης λύσης», ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (ΣΣ η πρόσοψή του) έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μπραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της ΄Ανω Αυστρίας, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος 'Αλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα, γεννήθηκε - τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους -- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις