ΚΟΣΜΟΣ

Θέλουν την Τιμοσένκο υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Θέλουν την Τιμοσένκο υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο κατέθεσε στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να συμπεριληφθεί η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και νυν φυλακισμένη, στη λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Η Γιούλια Τιμοσένκο είναι ένα σύμβολο δημοκρατίας στην Ουκρανία και πιστεύουμε ότι η επιτροπή των βραβείων και οι ευρωπαϊκές χώρες θα βοηθήσουν να αλλάξει η παρούσα κατάσταση», δήλωσε το στέλεχος του κόμματος BYT-Batkivschina, Ναταλία Κορολέφσκαγια.

Η πρώην πρωθυπουργός εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, εξαιτίας μιας ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της θητείας της, το 2009.

Η Τιμοσένκο είχε γίνει γνωστή ως η «πορτοκαλί πριγκίπισσα» κατά την εκλογή του τότε συμμάχου της Βίκτορ Γιούσενκο. Τότε πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις ενάντια στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος από παλιός «εχθρός» το 2004, έγινε «φίλος» τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, το όνομα της Τιμοσένκο έχει αναμειχθεί σε υπόθεση δολοφονίας, την οποία άνοιξαν ξανά πρόσφατα οι ουκρανικές αρχές.