ΚΟΣΜΟΣ

G7: Μάχη των ισχυρών κόντρα στα συμφέροντα τους - Τι θα συζητήσουν

G7: Μάχη των ισχυρών κόντρα στα συμφέροντα τους - Τι θα συζητήσουν
AP images

Η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7) που ξεκινάει το βράδυ του Σαββάτου θα είναι «μια δύσκολη δοκιμή για την ενότητα και την αλληλεγγύη» έπειτα από έναν χρόνο στη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες των πλούσιων χωρών δυσκολεύτηκαν να βρουν μια κοινή γλώσσα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο τα όσα θα ακολουθήσουν.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε επίσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα στις επτά χώρες-μέλη της G7 θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Όπως είπε ο ίδιος, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο τους δασμούς θα είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο.

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου.

Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Εξάλλου η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Αμερικανού προέδρου αναφορικά με άλλα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες. Θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, του οποίου εξαίρει τις αρετές, να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit» από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία; Η τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών, γνωστών για την προκλητική τους στάση, θα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της συνόδου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Τζόνσον το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις για θέματα όπως η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αναμένονται επίσης έντονες.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης. Το Ιράν έχει προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας.

Οι στόχοι του Μακρόν

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε το Σάββατο την ελπίδα του να πείσει τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) να αποσυρθούν από έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη αποσταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο.

«Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εντάσεις, κυρίως οι εντάσεις για το εμπόριο, είναι αρνητικές για όλους», δήλωσε ο Μακρόν στον γαλλικό λαό σε δεκάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ενόψει της συνόδου στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Πρέπει να πετύχουμε να φθάσουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα και να αποφύγουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη διεξάγεται παντού» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι χώρες της G7 θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα ώστε να αποτραπεί μια ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες. «Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να υπάρξουν αληθινά κίνητρα, να ενισχυθεί η ανάπτυξη», είπε αναφερόμενος στα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία όπως είπε ωθούν τις χώρες με περιθώριο ελιγμών βάσει του προϋπολογισμού τους να επενδύσουν στην παιδεία και στη λήψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις φωτιές στην Αμαζονία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει να δει την ανάληψη δράσης για το ζήτημα αυτό και χαρακτήρισε «κοινό μας αγαθό» το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Από τη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τον Μακρόν, θα προκύψουν δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κατάσταση των παγκόσμιων ωκεανών από πλευράς της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και από την ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Πολύ σοβαρά, για πρώτη φορά, θα συνεργαστούμε με τις αρχές των θαλάσσιων μεταφορών για την μείωση της ταχύτητας. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι «σχεδόν των μισών» από τις παγκόσμιες βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας θα είναι παρόντες και για πρώτη φορά θα δεσμευτούν στην ανάληψη δράσης με ημερομηνίες, με στόχους. Το 30% των απορριμμάτων στους ωκεανούς προέρχονται από την βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας.

Δείτε φωτογραφίες από την Γαλλία

Προσπάθεια ανακωχής

Με τις σχέσεις Γαλλίας – ΗΠΑ να είναι τεταμένες, την τελευταία στιγμή έγινε γνωστό πως Τραμπ και Μακρόν είχαν γεύμα εργασίας. «Στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά», δήλωσε ο Τραμπ για τον οικοδεσπότη Μακρόν. Οι δύο χώρες, είπε ο Τραμπ, έχουν μια «ιδιαίτερη σχέση». Ο Τραμπ έχει απειλήσει να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι επιθυμεί να συζητήσει για τα καυτά σημεία στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας, της Βόρειας Κορέας και της Λιβύης και επιπλέον για το Ιράν, μήλον της έριδος για τις δύο χώρες.

«Πολλές από αυτές τις κρίσεις απαιτούν στενή συνεργασία», τόνισε ο Μακρόν αποκαλώντας τον Τραμπ «εταίρο» και «πολύ ειδικό προσκεκλημένο».

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν παραδέχτηκε ότι οι δύο ηγέτες διαφωνούν στο θέμα της πολιτικής για το κλίμα, αλλά είπε ότι επιθυμεί συνεργασία ως προς τη μείωση των εκπομπών. Θυμίζεται πως ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ θα είναι «πιστή» στη Γαλλία-είπε από την πλευρά του ο Τουσκ- αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

«Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στη Γαλλία, η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως», τόνισε και επισήμανε ότι «το τελευταίο πράγμα» που θα ήθελε είναι μια αντιπαράθεση με τον «καλύτερο σύμμαχό μας». «Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ». Σημείωσε όμως ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Το Βrexit

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ «είναι πρόθυμη να ακούσει» τις ιδέες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit αν είναι «ρεαλιστικές» ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα συνεργαστεί σε ένα σχέδιο για έξοδο χωρίς συμφωνία». Ο Τουσκ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Τζόνσον αύριο Κυριακή για να συζητήσουν για το Brexit.

Κινητοποιήσεις στην περιοχή

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν τις δυνάμεις τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές κοντά στην πόλη της Γαλλίας Μπιαρίτς όπου φιλοξενείται η σύνοδος της Ομάδας των Επτά (G7) για να ζητήσουν από τις χώρες μέλη της Ομάδας την ανάληψη δράσης. Ταυτόχρονα στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη των Κίτρινων Γιλέκων διαδήλωσαν και αυτά κατά της διεξαγωγής της συνόδου στο Μπιαρίτς.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα. Ωστόσο τα περισσότερα μηνύματά τους απευθύνονταν στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο.

«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Επικεφαλής κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χλμ νοτίως της Μπιαρίτς.

Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν; – Δείτε τις τελευταίες εκτιμήσεις (πίνακες)

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε