ΚΟΣΜΟΣ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός της Τυνησίας

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός της Τυνησίας

Με 154 ψήφους υπέρ, έναντι 38 κατά και 11 αποχές η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της Τυνησίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαμάντι Τζεμπάλι, του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Ο Τζεμπάλι παρουσίασε χθες στα 217 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, που εκλέχθηκαν μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που έγιναν στην Τυνησία, τα μέλη της κυβέρνησής του και παρουσίασε τις προτεραιότητες του προγράμματός του.

Μέλη του κόμματος Ενάχντα θα κατέχουν, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία-κλειδιά Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση θα αποτελείται από 30 υπουργούς και 11 υφυπουργούς.

Ο Άλι Λααραγιέντθ, πρώην πολιτικός κρατούμενος και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Ενάχντα, ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και ο Νουρεντίν Μπχίρι, νυν εκπρόσωπος του κόμματος, ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Ράφικ Αμπντεσλέμ, επίσης μέλος του Ενάχντα, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών και ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Χουσέιν Ντιμάσι υπουργός Οικονομικών.

Μέλη του Ενάχντα είναι επίσης οι υπουργοί Υγείας, Μεταφορών, Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, καθώς και ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.