ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Φοβάμαι για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Η χώρα μου μπορεί να επιστρέψει στο «κακό παρελθόν» της

Ζάεφ: Φοβάμαι για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Η χώρα μου μπορεί να επιστρέψει στο «κακό παρελθόν» της
ap

Την ανησυχία του για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε και πάλι ο Ζόραν Ζάεφ, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ήρθε ως συνέπεια του βέτο που άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στη συνέντευξή του στους Financial Times ότι φοβάται την επιστροφή στο «κακό παρελθόν» της εθνικά διαιρεμένης χώρας του, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε σε ξεχωριστή του συνέντευξη στους FT ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει η «παράπλευρη απώλεια» των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

Ο Ζόραν Zάεφ δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η «ευαίσθητη συμφωνία» που διαπραγματεύθηκε πέρυσι με την Ελλάδα για να μετονομάσει τη χώρα του θα μπορούσε να ξανανοίξει εν μέσω αναζωπύρωσης του εθνικιστικού αισθήματος. «Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή στο κακό μας παρελθόν», δήλωσε, σημειώνοντας την πολυεθνική φύση της χώρας του.

«Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστική δράση και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσουν την ίδια ρητορική... Και αυτό μπορεί να οδηγήσει τους πάντες να λάβουν συγκεκριμένα βήματα τα οποία δεν θα είναι καλά για την περιοχή μου ή τη χώρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και στο Euronews, λίγες ώρες μετά την άρνηση του Μακρόν, αλλά φρόντισε να τις «διασκεδάσει» λίγο αργότερα και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσε «έντονο ψυχολογικό σοκ στη χώρα» και έβλαψε την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

«Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά επί πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και τα ποσά - Πότε θα δοθεί

ΣΟΚ: Ανεμοστρόβιλος «κατάπιε» επιχείρηση στη Μεσσηνία (vid)