ΚΟΣΜΟΣ

Αύριο η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ στη Βόρεια Κορέα

Αύριο η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ στη Βόρεια Κορέα

Στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ αναμένεται ότι θα βγουν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Κορέας, θέλοντας να παραστούν στην κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Οι λεπτομέρειες για την τελετή δεν έχουν γίνει γνωστές από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης,

Ο Πάικ Χακ Σον, πολιτικός αναλυτής η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα είναι παρόμοια με αυτή του πατέρα του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, τον Ιούλιο του 1994. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στη χώρα επικρατεί ατμόσφαιρα πένθους», δήλωσε.

Στην κηδεία του Κιμ-Ιλ Σουνγκ, οι δρόμοι που θα περνούσε το φέρετρο του Κιμ Ιλ-Σουνγκ επικρατούσε θρήνος και μοιρολόγια από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Πιονγκγιάνγκ.

Η σορός του βρίσκεται στο Μνημείο του Μεγάρου Κουμσουσάν, όπου έχει τοποθετηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο, και ο νεκρός γιος του, περιτριγυρισμένος από ένα χαλί από κόκκινα και λευκά λουλούδια.

Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Κορέα η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Κιμ Γιονγκ-Ουν συνεχίζεται. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA φιλοτέχνησε ένα διθυραμβικό πορτρέτο του νέου αρχηγού της χώρας, τον οποίο και χαρακτήρισε «διορατικό ηγέτη του κόμματος, του κράτους, του στρατού και του λαού».

Την Πέμπτη λήγει και η περίοδος του πένθους, ενώ δεν θα επιτραπεί σε ξένους αξιωματούχους να παραστούν στην κηδεία.