Κοροναϊός: «Πιθανό να κορυφωθεί σε μια εβδομάδα» - Σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κρούσματα

Οκτώ είναι πλέον τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη, καθώς σήμερα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκαν ακόμη τέσσερα, ένα στη Γαλλία και τρία στη Γερμανία.

Κοροναϊός: «Πιθανό να κορυφωθεί σε μια εβδομάδα» - Σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κρούσματα
ASSOCIATED PRESS
8'

Ο τέταρτος άνθρωπος που έχει προσβληθεί στη Γαλλία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν, είναι ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας και βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση». Ο άνδρας νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Παρισιού και ήλθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα. Οι άλλοι τρεις νοσούντες είχαν επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και του Παρισιού, σε κλινική απομόνωση. Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπιζίν γνωστοποίησε ότι ένα πρώτο αεροσκάφος με το οποίο θα επαναπατριστούν Γάλλοι θα επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί και στην Γερμανία. Το πρωί της Τρίτης, οι υγειονομικές Αρχές της Βαυαρίας, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για έναν 33χρονο εργαζόμενο της εταιρείας Webasto, ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι και οι άλλοι τρεις ασθενείς εργάζονταν στην εν λόγω εταιρεία. Παράλληλα, όπως αναφέρει το υπουργείο, εκτιμάται ότι ακόμη 40 υπάλληλοι της εταιρείας είχαν «στενή επαφή» με τον πρώτο ασθενή και πρόκειται να υποβληθούν αύριο, Τετάρτη, σε εξετάσεις.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 106 νεκρούς, όλοι στην Κίνα, και για περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ουχάν, στο κέντρο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την Πέμπτη αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο από τις αρχές με την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει

Διαβάστε επίσης:

Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συναγερμός στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 250 Γάλλοι και περισσότεροι από 100 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα επαναπατριστούν με δύο αεροσκάφη από την Ουχάν. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Κομισιόν, το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει για τη Γαλλία το πρωί της Τετάρτης, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο θα αναχωρήσει «αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει τα έξοδα μεταφοράς με το αεροπλάνο, διευκρίνισε η Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός αιτήματος βοήθειας από τη Γαλλία, βάσει του οποίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Το Κέντρο Συντονισμού της Έκτακτης Αντίδρασης της ΕΕ (…) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην περιοχή και την πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες. Μια πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ μπορεί να δοθεί έπειτα από αίτημα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση των Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να διασφαλίσουμε μια σθεναρή και συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, εκτός και εντός της ΕΕ, μπροστά στην κατάσταση το κοροναϊού που εξελίσσεται», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: Αυτές οι χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν πολίτες από την Ουχάν

«Μπορεί να κορυφωθεί σε μία εβδομάδα»

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων στην Κίνα μπορεί να κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με έναν Κινέζο επιστήμονα τον οποίο επικαλείται κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Όμως ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε σήμερα πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.

Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV. Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Δραματικές προβλέψεις: Θα διαρκέσει μήνες - Ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει 4 ανθρώπους

Πεπεισμένη η Κίνα ότι θα νικήσει τον «δαίμονα»

Τρόπους για την προστασία των Κινέζων και των ξένων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό και «πιθανές εναλλακτικές» στην απομάκρυνση πολιτών, συζήτησαν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, δεσμεύτηκε προς τον οργανισμό ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κρύψει τον «δαίμονα» της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην χώρα του.

«Η επιδημία αυτή είναι ένας δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να κρύβεται», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη στο Πεκίνο με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς.

«Διαθέτουμε πλήρως τα μέσα, την εμπιστοσύνη και τους πόρους για να κερδίσουμε γρήγορα τη μάχη κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την βούληση της Κίνας «να συνεχίσει να συνεργάζεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια με τον ΠΟΥ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του ιού

Ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού άρχισαν να αναπτύσσουν οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υγείας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι ένα έργο που θα διαρκέσει μήνες.

«Αρχίσαμε ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου στα NIH και μαζί με συνεργάτες», δήλωσε ο 'Αντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο 'Αντονι Φόσι συμφώνησε ότι είναι πιθανόν η επιδημία να υποχωρήσει προτού το εμβόλιο ετοιμαστεί, όπως συνέβη κατά την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου) το 2002-2003.

Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι, στη συνέχεια τρεις μήνες για να ληφθούν στοιχεία, προτού ενδεχομένως ξεκινήσει μια κλινική δομική Φάσης ΙΙ σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, είπε ο γιατρός.

Αλλά «προχωράμε σαν να πρέπει να αναπτύξουμε το εμβόλιο», είπε. «Εξετάζουμε το χειρότερο από τα σενάρια, στην περίπτωση που αυτό γίνει μια μεγαλύτερη επιδημία».

Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη

Ο κοροναϊός έπληξε τη Wall Street - «Βουλιάζει» η τιμή του πετρελαίου

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή