ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί να κλείσει τις «κάνουλες» του πετρελαίου

Το Ιράν απειλεί να κλείσει τις «κάνουλες» του πετρελαίου

Με άμεση διακοπή όλων των πωλήσεων πετρελαίου προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να απαντήσει το Ιράν στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου, με πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στην Τεχεράνη λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Ιρανός αξιωματούχος Ali Fallahian, πρώην υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών και σήμερα μέλος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων υποστήριξε ότι η χώρα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις εξαγωγές αργού στην ΕΕ, ώστε να αυξηθούν οι τιμές και να μην δοθεί χρόνος στους Ευρωπαίους να προμηθευτούν πετρέλαιο από αλλού.

«Ο καλύτερος τρόπος είναι εμείς οι ίδιοι να σταματήσουμε να εξάγουμε πετρέλαιο πριν το τέλος αυτού του εξαμήνου και πριν την εφαρμογή αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο αξιωματούχος στο ιρανικό πρακτορείο Fars.

Επίσης, επανέλαβε την απειλή η χώρα του να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου, μια κίνηση που οι ΗΠΑ έχουν πει ότι δεν θα ανεχθούν.

«Εάν κλιμακώσουν τις πιέσεις στη χώρα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Στενά του Ορμούζ ως εργαλείο για να περιοριστούν οι πιέσεις, και το κλείσιμο των Στενών είναι μια από τις επιλογές», είπε.