ΚΟΣΜΟΣ

Εντόπισαν φορτίο 13 τόνων από... μαλλιά κρατουμένων (pics)

Εντόπισαν φορτίο 13 τόνων από... μαλλιά κρατουμένων (pics)

Οι ομοσπονδιακές αρχές στη Νέα Υόρκη κατάσχεσαν την Τετάρτη 13 τόνους προϊόντα μαλλιών - αξίας περίπου 800.000 δολαρίων -, ανάμεσα τους τρέσες, περούκες και αξεσουάρ που εικάζεται ότι προέρχονται από ανθρώπους που είναι παράνομα κρατούμενοι σε στρατόπεδο της Κίνας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που η αρμόδια υπηρεσία έχει εφαρμόσει μία από τις σπάνιες εντολές κατάσχεσης αποστολών αξεσουάρ από την Κίνα, με βάση υποψίες ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η παραγωγή αυτών συνιστά πολύ σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εντολή κράτησης του φορτίου έχει ως στόχο να στείλει ένα σαφές και άμεσο μήνυμα σε όλους, όσοι επιδιώκουν να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές δεν θα γίνονται ανεκτές στις ΗΠΑ», δήλωσε στο AP η Brenda Smith, βοηθός επίτροπος του Γραφείου Εμπορίου της CBP.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι εξαγωγείς των προϊόντων βρίσκονται στην περιοχή της Σιντζιάνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας, όπου, εικάζεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 1 εκατομμύριο ή περισσότερα άτομα από τουρκικές μειονότητες.

Οι εθνοτικές μειονότητες κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές όπου αναγκάζονται να αρνηθούν την θρησκεία και τη γλώσσα τους ενώ υπόκεινται σωματικά βασανιστήρια.

Αναφορές του Associated Press και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών διαπίστωσαν επανειλημμένα ότι άτομα μέσα στα στρατόπεδα και τις φυλακές, τα οποία οι ακτιβιστές αποκαλούν «μαύρα εργοστάσια», κατασκευάζουν αθλητικά είδη και άλλα ρούχα για δημοφιλείς αμερικανικές μάρκες.

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο το Associated Press προσπάθησε να επισκεφτεί την Hetian Haolin Hair Accessories Co. κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με την καταναγκαστική εργασία μέσα στα στρατόπεδα. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Από το δρόμο, ήταν ξεκάθαρο - όπως αναφέρει το ρεπορτάζ - ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο στη Haolin με τα αξεσουάρ μαλλιών ήταν φρούριο με περίφραξη από συρματοπλέγματα και κάμερες παρακολούθησης.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές, σύμφωνα με το Associated Press, εάν το εργοστάσιο αποτελούσε μέρος ενός κέντρου κράτησης, αλλά πρώην κρατούμενοι σε άλλα μέρη της Σινγιάνγκ ανέφεραν ότι εργάζονταν σε ανάλογους χώρους με περιφράξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ επέστρεφαν σε στρατόπεδα κράτησης.

Το αρμόδιο κινεζικό υπουργείο δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία, ούτε κράτηση εθνικών μειονοτήτων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές της Σινγιάνγκ ανακοίνωσαν ότι τα στρατόπεδα είχαν κλείσει και όλοι οι κρατούμενοι είχαν «αποφοιτήσει», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ένας ισχυρισμός ωστόσο, που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, δεδομένης της αυστηρής παρακολούθησης και των περιορισμών στην περιοχή.

Ορισμένοι Ουιγούροι και άτομα από το Καζακστάν έχουν αναφέρει στο AP ότι οι συγγενείς τους έχουν απελευθερωθεί. Παράλληλα, πολλοί όμως δηλώνουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα παραμένουν υπό κράτηση, καταδικάστηκαν σε φυλακή ή μεταφέρθηκαν για καταναγκαστική εργασία σε εργοστάσια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μάκης Παντζόπουλος: Ποιος είναι ο σύζυγος της Μενεγάκη με την τεράστια περιουσία