ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής - Η ζωή και η πολιτική του δράση

Τζο Μπάιντεν: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής - Η ζωή και η πολιτική του δράση

Εκλογές ΗΠΑ: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής αφήνοντας πίσω του τον Ρεπουμπλικάνο προέδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times. Θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Οι σπουδές και η στροφή στην πολιτική


Πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ το 1965 και πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Syracuse στη Νέα Υόρκη το 1968. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παντρεύτηκε (1966) τη Νίλια Χάντερ, και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Μετά την αποφοίτησή του από τη νομική σχολή, ο Μπάιντεν επέστρεψε στο Ντέλαγουερ για να εργαστεί ως δικηγόρος πριν στραφεί γρήγορα στην πολιτική, υπηρετώντας στο συμβούλιο του Νιου Καστλ από το 1970 έως το 1972. Εκλέχτηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1972 σε ηλικία 29 ετών, και έγινε ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία της χώρας.

Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν

Ένα μήνα αργότερα, η γυναίκα του και η κόρη του που ήταν βρέφος, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και οι δύο γιοι του τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αν και σκέφτηκε να σταματήσει την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Μπάιντεν πείστηκε να προσχωρήσει στη Γερουσία το 1973 και συνέχισε να κερδίζει την επανεκλογή του έξι φορές ενώ έγινε ο γερουσιαστής του Ντέλαγουερ με τη μεγαλύτερη θητεία.

Να σημειωθεί πως ο γιος του Μπο Μπάιντεν πέθανε στις 30 Μαΐου 2015 σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Η νέα ζωή και το «κυνήγι» του χρίσματος


Το 1977 παντρεύτηκε την Τζιλ Τζέικομπς, εκπαιδευτικό με την οποία αργότερα απέκτησαν μια κόρη.

Εκτός από γερουσιαστής, ο Μπάιντεν ήταν επίσης αναπληρωτής καθηγητής (1991–2008) στο Γουίλμιγκτον, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Widener.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1988, αλλά αποσύρθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι τμήματα της κομματικής ομιλίας του είχαν κλαπεί από τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ.

20 χρόνια αργότερα, η προεδρική του εκστρατεία για το 2008 δεν κέρδισε ποτέ δυναμική και αποχώρησε από την κούρσα.

Η αντιπροεδρία με τον «αδερφό» Ομπάμα


Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως πρώτος υποψήφιος για να γίνει αντιπρόεδρος του Ομπάμα. Στις 23 Αυγούστου ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και στις 27 Αυγούστου ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν εξασφάλισαν το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στις 4 Νοεμβρίου, Ομπάμα-Μπάιντεν νίκησαν τον Τζον Μακέιν και τη Σάρα Παλίν, και ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης εύκολα την επανεκλογή του στη Γερουσίας των ΗΠΑ.

Παραιτήθηκε από τη θέση του στη Γερουσία λίγο πριν δώσει όρκο αντιπροέδρου στις 20 Ιανουαρίου 2009.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν για δεύτερη θητεία, νικώντας το Ρεπουμπλικανικό δίδυμο των Μιτ Ρόμνεϊ και Πολ Ράιαν.

Η στενή σχέση του Μπάιντεν με τον Ομπάμα ήταν εμφανής καθώς ο τελευταίος τον εξέπληξε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, στις 12 Ιανουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουν τα αξιώματά τους.

Ο Ομπάμα, μάλιστα, μιλώντας για τον Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτόν ως «ο αδερφός μου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Δυσάρεστη έκπληξη για όσους έφυγαν από την Αθήνα - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα