ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Οι άνθρωποι επιβιβάζονται μόνοι τους στις βάρκες»

Ιταλία: «Οι άνθρωποι επιβιβάζονται μόνοι τους στις βάρκες»

«Μπαίνουν νερά στην περιοχή του μηχανοστάσιου και οι κινητήριες μηχανές μας... πάνε κατά δ..., είναι πια εκτός λειτουργίας»! Αυτά ήταν τα λόγια ενός μέλους του πληρώματος του Concordia, που κατέγραψε ερασιτεχνικό βίντεο, λίγα λεπτά μετά το τραγικό ναυάγιο που οδήγησε στο θάνατο 32 επιβάτες.

Το βίντεο των εννέα λεπτών που σοκάρει κατάφερε να τραβήξει ένας επιβάτης αγνώστων στοιχείων. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για την ανάκριση που διενεργεί η εισαγγελέας στο Γκροσέτο.

Ο επιβάτης την ώρα του πανικού βρισκόταν στην περιοχή του θαλάμου διακυβέρνησης (γέφυρας) του κρουαζιερόπλοιου, απεικονίζοντας τον καπετάνιο και τους 12 στενότερους συνεργάτες του, λιγότερο από 30 λεπτά αφότου έγινε η πρόσκρουση σε ύφαλο κοντά στην ακτή του νησιού Τζίλιο.

Το ίδιο βίντεο πρόβαλε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5, σε νέο ρεπορτάζ για το ναυάγιο που είχε απολογισμό συνολικώς 32 νεκρούς (όμως, οι 15 σοροί δεν έχουν, ακόμα, βρεθεί).

Ατάραχος ο καπετάνιος του Concordia

Πάνω στο κρουαζιερόπλοιο βρίσκονταν εκείνη τη νύκτα 4.229 άνθρωποι, 40 εθνικοτήτων.

Στο βίντεο ο καπετάνιος Σκετίνο και οι 12 σπουδαιότεροι υφιστάμενοί του κοιτάζουν τα όργανα πλεύσης, τηλεφωνούν, συνομιλούν, ήρεμα αρχικώς, πολύ νευρικά κατόπιν, καθώς ενημερώνονται από το διαμέρισμα του μηχανοστάσιου.

--«Μπαίνουν νερά στην περιοχή του μηχανοστάσιου και οι κινητήριες μηχανές μας... πάνε κατά δ..., είναι πια εκτός λειτουργίας», ακούγεται να λέγεται στο βίντεο.

«Πόσο απέχουμε τώρα από το νησί;» ρωτάει μέλος του επιτελείου του Σκετίνο.

«Ας πλησιάσουμε περισσότερο το νησί, να αγκυροβολήσουμε, να δούμε»...λέει άλλος άμεσος συνεργάτης του Σκετίνο.

«Καπετάνιε...Παίρνουν πρωτοβουλία! οι άνθρωποι στα καταστρώματα, επιβιβάζονται μόνοι τους στις βάρκες», λέει τρίτο πρόσωπο.

«Σύμφωνοι», περιορίζεται να πει ο Σκετίνο.

«Και τώρα, τί στο καλό θα κάνουμε Θεέ μου;» συμπληρώνει σχεδόν αμέσως παρακείμενος «αξιωματικός γέφυρας» του Concordia.

«Γενικό σήμα κινδύνου» ακούγεται να λέει ένα μέλος του πληρώματος, η φωνή του οποίου δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ώρα δεν έχει δοθεί η εντολή εκκένωσης του πλοίου.