ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Απίθανα facts που μας συστήνουν ξανά τον μαγικό κόσμο της Monopoly

Top10: Απίθανα facts που μας συστήνουν ξανά τον μαγικό κόσμο της Monopoly

Τι κι αν έχουν περάσει 85 χρόνια από την κυκλοφορία της; Η Monopoly παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια παγκοσμίως! Ανεξάρτητα από το αν κάποιοι από εμάς τη λατρεύουν ή τη βαριούνται, όλοι έχουμε συμμετέχει στο παρελθόν σε μία… ατελείωτη παρτίδα, έχουμε διαπραγματευτεί μεγάλες οδούς και λεωφόρους, έχουμε γίνει εκατομμυριούχοι ή έχουμε χρεοκοπήσει με μία μόνο ζαριά, ενώ υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν παίξει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το 1998 το διαχρονικό επιτραπέζιο κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο National Toy Hall of Fame, ανάμεσα σε εξίσου αγαπητά παιχνίδια όπως είναι η κούκλα Barbie, τα τουβλάκια της Lego και τα πλαστοζυμαράκια της Play-Doh.

Ωστόσο, παρά τη μακρά ιστορία της, τη δημοτικότητα και τους αναρίθμητους φανατικούς θαυμαστές που μετράει σε κάθε γωνία του κόσμου, υπάρχουν ορισμένα λιγότερο γνωστά γεγονότα που σχετίζονται με την Monopoly και την έχουν καθιερώσει ως το «νούμερο ένα» επιτραπέζιο παιχνίδι όλων των εποχών. Μερικά από αυτά σας αποκαλύπτουμε στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

  1. Μπορεί ο Charles Darrow να έχει μείνει στην ιστορία ως ο «μπαμπάς» της Monopoly, στην πραγματικότητα όμως, η ιδέα ανήκε στην Αμερικάνα Elisabeth Magie η οποία το 1904 κατοχύρωσε την πατέντα για το επιτραπέζιο παιχνίδι Landlord’s Game, μία λίγο πιο απλή εκδοχή του παιχνιδιού που γνωρίζουμε σήμερα.
  2. Η μασκότ της Monopoly, δηλαδή ο «Rich Uncle Pennybags», δηλαδή «ο πλούσιος θείος με τα σακιά», αποτελεί μία καρικατούρα του J.P. Morgan, ενός πανίσχυρου τραπεζίτη που τη δεκαετία του ’40 βοήθησε στη χρηματοδότηση της κατασκευή νέων σιδηροδρόμων.
  3. Οι φιγούρες που χρησιμοποιούμε ως πιόνια, είναι εμπνευσμένες από ένα βραχιόλι που φορούσε η ανιψιά του Darrow. Η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού είχε για πιόνια ένα ατμοσίδερο, ένα πορτοφόλι, ένα φανάρι, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, μία δαχτυλήθρα, ένα παπούτσι, ένα ψηλό καπέλο, ένα κανόνι και ένα άλογο.
  4. Στην πρώτη απόπειρα του Darrow να πουλήσει το παιχνίδι στους Parker Brothers, οι τελευταίοι απέρριψαν την προσφορά, καθώς εντόπισαν 52 λάθη, μέσα στα οποία ήταν η μεγάλη διάρκεια του παιχνιδιού, το θέμα και η πολυπλοκότητα των κανόνων. Ο Darrow βέβαια δεν το έβαλε κάτω και κυκλοφόρησε μόνος του το παιχνίδι σε τοπικά καταστήματα της Φιλαδέλφεια, καταγράφοντας από τις πρώτες ημέρες ανέλπιστη επιτυχία στην πωλήσεις. Αυτό έκανε την Parker Brothers να επανεξετάσει την αγορά των δικαιωμάτων του παιχνιδιού και τελικά να κυκλοφορήσει επίσημα την Monopoly στις 19 Μαρτίου του 1935.
  5. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 300 διαφορετικές επίσημες εκδοχές του παιχνιδιού, ενώ οι ανεπίσημες ξεπερνάνε τις 1000. Το παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει σε 47 γλώσσες και πωλείται σε 114 χώρες. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’70 κυκλοφόρησε η πρώτη ειδικά σχεδιασμένη Monopoly σε σύστημα Braille.
  6. Όταν το παιχνίδι συμπλήρωσε 80 χρόνια κυκλοφορίας, η Hasbro κυκλοφόρησε μία συλλεκτική επετειακή έκδοση της Monopoly σε 30.000 κομμάτια. Στα 80 από αυτά, η εταιρία είχε τοποθετήσει αληθινά χρήματα, ενώ το ποσό που εμπεριείχε το κάθε κουτί ξεπερνούσε τα 20.500 ευρώ!
  7. Η πιο ακριβή Monopoly κατασκευάστηκε από τον Sidney Mobell, έναν κοσμηματοπώλη με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και στοίχιζε 2 εκατ. δολάρια! Το ταμπλό του παιχνιδιού ήταν επίχρυσο και το ζάρι διακοσμημένο με πανάκριβα διαμάντια.
  8. Κάθε πέντε χρόνια, η Hasbro διοργανώνει ένα παγκόσμιο τουρνουά Monopoly, από το οποίο οι νικητές φεύγουν με τα χρήματα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στην παρτίδα που έπαιξαν. Το τελευταίο τουρνουά διοργανώθηκε στην πόλη Μακάου της Κίνας το 2015.
  9. Παρότι η ενδεικτική διάρκεια του παιχνιδιού κυμαίνεται μεταξύ 60 και 90 λεπτών, η μεγαλύτερη παρτίδα που έχει καταγραφεί, διήρκησε 70 ημέρες, δηλαδή 1680 ώρες!
  10. Κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρία που κυκλοφορούσε τη Monopoly στη Μεγάλη Βρετανία, χρησιμοποιούσε τα κουτιά του επιτραπέζιου παιχνιδιού για να βοηθήσει τους αιχμαλώτους να ξεφύγουν από τα γερμανικά στρατόπεδα. Μέσα σε αυτά, υπήρχαν εργαλεία απόδρασης, χάρτες και αληθινά χρήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.