ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Κατασχέσεις εμβολίων -μαϊμού- Η κορυφή του παγόβουνου προειδοποιεί η Ιντερπόλ

Κορονοϊός: Κατασχέσεις εμβολίων -μαϊμού- Η κορυφή του παγόβουνου προειδοποιεί η Ιντερπόλ

Πεδίο δόξης λαμπρό φαίνεται πως αναζητούν στον... κορονοϊό ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και κάθε λογής απατεώνες που επιχειρούν να θησαυρίσουν εν μέσω πανδημίας.

Τελευταίο «κρούσμα» οι κατασχέσεις ψεύτικων εμβολίων κατά του κορονοϊού στις οποίες προχώρησαν μέλη της Ιντερπολ σε Κίνα και Νότια Αφρική.

Οι επιτήδειοι είτε τα παράγουν και τα πωλούν σε γηροκομεία ή μέσω διαδικτύου, είτε επιχειρούν να τα κλέψουν με επιθέσεις σε αποστολές και αποθήκες.


Σύμφωνα με την Interpol, όλα άρχισαν όταν οι Αρχές εντόπισαν 400 φιαλίδια -που ισοδυναμούν με περίπου 2.400 δόσεις- με το ψεύτικο εμβόλιο, σε μια αποθήκη στο Γκέρμιστον έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν επίσης ψεύτικες μάσκες, ενώ συνελήφθησαν τρεις Κινέζοι καθώς και υπήκοοι της Ζάμπιας.


Την ίδια ώρα και στην Κίνα, η αστυνομία εντόπισε δίκτυο που πωλούσε ψεύτικα εμβόλια Covid-19. Μετά από επιδρομή της κινεζικής αστυνομίας με την συνδρομή της Interpol, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, στις εγκαταστάσεις παραγωγής των ψεύτικων αυτών εμβολίων βρέθηκαν περισσότερα από 3.000 σκευάσματα.

Συναγερμός της Ιντερπολ για τους «εγκληματίες του κορονοϊου»


Η Ιντερπόλ έχει εκδόσει πορτοκαλί συναγερμό σε όλο τον κόσμο για οργανωμένα δίκτυα που δρουν ακόμα και διαδικτυακά στοχεύοντας στην παραγωγή και διανομή ψεύτικων εμβολίων. «Ενώ χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για το έγκλημα που σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.

Τα κυκλώματα διανομής ψεύτικων εμβολίων δρουν σε πολλά μέρη του κόσμου και προωθούν διαφημίσεις στο διαδίκτυο, ενώ στοχεύουν σύμφωνα με την Ιντερπόλ, ακόμα και σε γηροκομεία στα οποία τα πωλούν ιδιοχείρως.


H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) έχει επίσης προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις να είναι σε επιφυλακή έναντι προσφορών για εμβόλια COVID-19.

Απατεώνες έχουν επίσης συλληφθεί αρνητικά τεστ κορωνοϊού σε αεροδρόμια της Ευρώπης, επιχειρώντας να αποκομίσουν κέρδη εις βάρος της δημόσιας υγείας. Η τιμή τους φθάνει ακόμη και τα 300 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν αρκετοί ύποπτοι που πωλούσαν πλαστά πιστοποιητικά στα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και στο διαδίκτυο ή μεπροώθηση μέσω SMS, στην Ισπανία και την Ολλανδία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτό είναι το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα - Τι προβλέπει για απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακινήσεις