ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερή αποκλιμάκωση ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

Σταθερή αποκλιμάκωση ζητά η ΕΕ από την Τουρκία
AP

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Επίσης, «συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «μας ενδιαφέρει πολύ μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, όμως σε αυτό πρέπει να συνδράμει και η ίδια» και τόνισε ότι η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει μία θετική ατζέντα, ωστόσο «περιλαμβάνει και αρνητική σε περίπτωση που η σχέση χειροτερέψει».

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί» .

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι κυρώσεις είναι εκεί, αλλά από μόνες τους δεν είναι στόχος και δεν είναι ικανές να φέρουν λύσεις».

Από την πλευρά της η Ελλάδα, υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί της Πέμπτης με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ανέφερε ότι θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ και στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα θέσει θέμα κυρώσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα» ενώ συμπλήρωσε ότι στις προηγούμενες Συνόδους υπήρχε και «περιμένουμε να επαναληφθεί ο όρος της αποκλιμάκωσης» της έντασης για να συνεχιστούν οι συζητήσεις στα ελληνοτουρκικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – «Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Έρχεται «τσουνάμι» - 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο