ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Αισιοδοξία με «αστερίσκους» αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 και το 2022

ΔΝΤ: Αισιοδοξία με «αστερίσκους» αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 και το 2022
Εμβόλιο για τον κορονοϊό.
AP

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2021 και το 2022 μετά τη συρρίκνωση 3.5% πέρυσι, μα οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, δήλωσε την Τρίτη η διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Γκεόργκιεβα είπε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε πιο σταθερό έδαφος μετά τη δαπάνη περίπου 16 τρισ. δολαρίων από τις κυβερνήσεις σε δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων. Ωστόσο οι εξελίξεις παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχές και χώρες- ακόμα και μέσα στις ίδιες τις χώρες.

«Τα εμβόλια δεν είναι ακόμα διαθέσιμα σε όλους και παντού. Πολλοί συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με απώλειες θέσεων εργασίας και αύξηση της φτώχειας» δήλωσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων εν όψει της δημοσιοποίησης του επικαιροποιημένου World Economic Outlook του ταμείου την επόμενη εβδομάδα. «Πολλές χώρες μένουν πίσω».

Η Γκεόργκιεβα είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμο, κομβικό σημείο, σε μεγάλο βαθμό σαν το 1945, όταν ιδρύθηκαν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, και ζήτησε να συνεχιστούν οι ισχυρές ενέργειες για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη, να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή εμβολίων και να γίνουν επενδύσεις σε νέες πράσινες και ψηφιακές υποδομές.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία της γενιάς μας» είπε. «Αυτά που κάνουμε τώρα θα διαμορφώσουν τον κόσμο μετά την κρίση».

Η Γκεόργκιεβα σημείωσε πως το ΔΝΤ θα αναθεωρούσε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 5,5% το 2021 και 4,2% το 2022 εξαιτίας αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών στις ΗΠΑ και προοπτικών για ανάκαμψη χάρη στο εμβόλιο σε άλλες προηγμένες οικονομίες.

Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ και η Κίνα ωθούν μια ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων από την κρίση, με τις προηγμένες οικονομίες να αντιμετωπίζουν σωρευτική απώλεια της τάξης του 11% στο κατά κεφαλήν εισόδημα, σε σχέση με τις προβλέψεις προ κρίσης, ενώ οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, εξαιρώντας την Κίνα, θα έβλεπαν πτώση 20%.

Το ΔΝΤ έχει χορηγήσει πάνω από 107 δισ. δολάρια σε νέα χρηματοδότηση σε 85 χώρες και ελάφρυνση εξυπηρέτηση χρέους για 29 από τα φτωχότερα μέλη του. Στην υποσαχάρια Αφρική η χρηματοδότηση του ΔΝΤ ήταν 13 φορές μεγαλύτερη από το μέσο ετήσιο επίπεδό της την προηγούμενη δεκαετία, όπως είπε.

Ωστόσο οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια, είπε, επικαλούμενη νέες εκτιμήσεις πως θα χρειάζονταν 200 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και 250 δισ. δολάρια για επαναφορά στον δρόμο της επιστροφής σε επίπεδα υψηλότερων εισοδημάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Διπλό «μαύρο» ρεκόρ - 4.340 νέες μολύνσεις, 741 διασωληνωμένοι και 72 θάνατοι