ΚΟΣΜΟΣ

Φόρος τιμής στους σύριους αντάρτες από δύο Γάλλους δημοσιογράφους

Φόρος τιμής στους σύριους αντάρτες από δύο Γάλλους δημοσιογράφους

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη Χομς της Συρίας, απέτισαν φόρο τιμής στους Σύριους αντάρτες που τους βοήθησαν να φύγουν.

Οι δύο δημοσιογράφοι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το δρομολόγιο που ακολούθησαν προκειμένου να φτάσουν στα σύνορα του Λιβάνου. Ωστόσο περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τους φυγάδευσαν. Όταν τους έκαναν πρόταση να τους μεταφέρουν με αυτοκίνητο, δέχτηκαν αμέσως: «Δεχτήκαμε, είχαμε φτάσει στα άκρα, ψυχικά και σωματικά. Έπρεπε να φύγουμε», τόνισαν.

Η Εντίτ Μπουβιέ, σοβαρά τραυματισμένη στο πόδι στον βομβαρδισμό της 22ας Φεβρουαρίου και ο Γουίλιαμ Ντάνιελς, μετακινούνταν από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, «σε σπίτια κατοίκων της πόλης, που μας δέχονταν παρά τον κίνδυνο που τους απειλούσε, και μας χαιρετούσαν με τα μικρά μας ονόματα», αποκαλύπτουν στην εφημερίδα.

Μέσα στο χιόνι και την βροχή, οι άντρες του ΕΣΣ τους μετακινούσαν σε δρόμους μυστικούς, αλλάζοντας αυτοκίνητα, διακινδυνεύοντας. «Έκαναν τα πάντα για μας», επισημαίνει η Εντίτ Μπουβιέ.

Και οι δύο δημοσιογράφοι τονίζουν στην εφημερίδα πως όταν βρίσκονταν στην Χομς είχαν την αίσθηση πως αποτελούσαν απευθείας στόχους των βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η Μπουβιέ και ο Ντάνιελς έζησαν τον βομβαρδισμό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, στον οποίο σκοτώθηκαν οι δύο συνάδελφοι τους, η Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος Ρεμί Οσλίκ.

«Σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε διαδοχικές εκρήξεις, πολύ κοντά μας. Είχαμε την εντύπωση πως αποτελούσαμε απευθείας στόχους. Οι σύροι ακτιβιστές που ήταν μαζί μας, συνηθισμένοι στους βομβαρδισμούς αυτούς, αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο και μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε αμέσως», ανέφεραν.

Η Κόλβιν και ο Οσλίκ ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να φύγουν. Ενας πύραυλος έπεσε μπροστά στο σπίτι που λειτουργούσε ως κέντρο Τύπου στην Μπάμπα Αμρ. «Η έκρηξη ήταν τρομερή. Και οι δυό τους βρέθηκαν στο σημείο (της έκρηξης). Σκοτώθηκαν επί τόπου», διηγούνται οι δύο δημοσιογράφοι στην Le Figaro.

Η Μπουβιέ που τραυματίστηκε σοβαρά δεν μπορούσε να κινηθεί και οι αντάρτες την μετέφεραν μαζί με τον Ντάνιελς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας.

Οι σύροι αντάρτες προσπάθησαν τη νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου να τους φυγαδεύσουν, αλλά μόνο ο Πολ Κονρόι και ο Χαβιέ Εσπινόζα, δύο άλλοι δημοσιογράφοι, κατάφεραν να περάσουν τα λιβανικά σύνορα.