ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο «πνευματικός πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ

Ρόμπερτ Μαντέλ

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Νομπελίστας Καναδός οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ ο οποίος θεωρείται ιδεολογικός και πνευματικός εμπνευστής της δημιουργίας του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος για την Ευρώπη.

O βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Ρόμπερτ Μάντελ ο οποίος θεωρείται ο ένας απο τους εμπνευστές του ευρώ πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Ο Καναδός οικονομολόγος είχε βραβευθεί με το βραβείο Νόμπελ το 1999 για τη θεωρία ότι η ευελιξία των αγορών, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κίνησης εργαζομένων και κεφαλαίου, είναι απαραίτητη για την επίτευξη ζώνης κοινού νομίσματος.


Η έρευνά του έθεσε τις βάσεις για το ευρώ, το οποίο υιοθετήθηκε την ίδια εκείνη χρονιά από έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που (ΕΕ) έκαναν το μεγάλο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, του πλέον φιλόδοξου εγχειρήματος στην ιστορία της Ευρώπης. Ο Μάντελ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Columbia και το θάνατό του επιβεβαίωσε η βοηθός διευθύντρια για το πρόγραμμα οικονομικής έρευνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Σοφία Τζόνσον.


«Η πολιτική κόλλα μέσα στην Ευρώπη που την κρατά ενωμένη, το ευρώ, είναι το καλύτερο πράγμα για την ΕΕ από τότε που δημιουργήθηκε η κοινή αγορά» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Bloomberg το 2012. «Το τέλος του παιχνιδιού θα είναι η βαθύτερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη και η συγκέντρωση της φορολογικής αρχής» είχε τονίσει.


Ο Μάντελ θεωρήθηκε επίσης αρχιτέκτονας των οικονομικών της προσφοράς, που επικεντρώθηκε κυρίως στη μείωση των οριακών φορολογικών συντελεστών για να παρακινήσει την παραγωγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε αγκαλιάσει αυτή τη φιλοσοφία με τη μορφή φορολογικών περικοπών και ελέγχου του πληθωρισμού που βοήθησε στην παραγωγή οικονομικής ανάπτυξης κατά 7,3% το 1984. Ήταν η μεγαλύτερη μετά απο τρεις δεκαετίες.


Υποστηρικτής των ελεύθερων αγορών, του ανοιχτού εμπορίου και της περιορισμένης κυβέρνησης, ο Μάντελ υποστήριζε τις σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το 2009, μετά τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε ο κόσμος από τη δεκαετία του 1930, ανανέωσε το αίτημά του για σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, λέγοντας ότι οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών προκαλούσαν ανισορροπίες που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.


Τον Νοέμβριο του 2008 είχε αμφισβητήσει το σχέδιο του εκλεγμένου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, προτείνοντας αντ 'αυτού μείωση των φόρων εταιρειών στο 15% από το 35%. Ο Mάντελ συμβούλευε τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και ήταν επίσης σύμβουλος σε κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο - Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη