ΚΟΣΜΟΣ

O «χαλίφης- καναρίνι»: Ο επικηρυγμένος αρχηγός του ΙSIS που «κελάηδησε» μυστικά της τζιχάντ στις ΗΠΑ

O «χαλίφης- καναρίνι»: Ο επικηρυγμένος αρχηγός του ΙSIS που «κελάηδησε» μυστικά της τζιχάντ στις ΗΠΑ

Ο διαβόητος αρχηγός του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, ενορχηστρωτής πολλών αιματηρών υποθέσεων, πρόδωσε με χαρακτηριστική ευκολία «συμμάχους» και σημαντικά μυστικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στους Αμερικανούς ανακριτές.

Ο Σάιντ Αμπντάλ Ραχμάν αλ-Μάουλα, ο «χαλίφης- καναρίνι» όπως τον αποκαλούν με μπόλικη δόση ειρωνείας οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «τραγούδησε» την περίοδο που αιχμαλωτίστηκε, δίνοντας τη δυνατότητα στη δυτική συμμαχία κατά του ISIS να συλλάβει και να σκοτώσει πολυάριθμους στόχους.

Μίλησε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τουλάχιστον 88 «συμπολεμιστές» του, αποκάλυψε κρησφύγετα και «στέκια», έδωσε ονόματα και διευθύνσεις χωρίς να έχει κανένα…ιδεολογικό κώλυμα. Στην ουσία παρουσίασε ολόκληρο το οργανόγραμμα της δράσης, της προπαγάνδας και της διοικητικής δομής των Ισλαμιστών στη Μοσούλη την περιοδο της παντοδυναμίας τους, αποκαλύπτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αποχαρακτηρισμένα αρχεία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δείχνουν ότι η ανάκριση του «χαλίφη-προδότη» στην αμερικανική φυλακή Μπούκα, ένα τεράστιο κέντρο κράτησης στο νότιο Ιράκ, αποκάλυψε την εχθρότητα του απέναντι στους ξένους μαχητές που είχαν αρχίσει να φτάνουν μαζικά στη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή. Αποκαλύπτουν επίσης ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή γυναικών στην ένοπλη πάλη.
Ανάμεσα σε εκείνους που στοχοποίησε με φοβερή ευκολία ηταν ο Αμπού Τζασίμ Αμπου Κασουάρα, τότε υπαρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ -μετέπειτα ISIS.

«Έδωσε» τον υπαρχηγό για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη

O Σουηδο-μαροκινός Ισλαμιστής στρατολογούσε εθελοντές στη Σκανδιναβία για να πολεμήσουν στο Ιράκ και πέθανε σε ανταλλαγή πυρών με τους Αμερικανούς στη Μοσούλη. Ο αιχμάλωτος χαλίφης είχε δώσει λεπτομερή περιγραφή για την εμφάνισή του, τα οχήματα που χρησιμοποιούσε, τις διαδρομές που έκανε και τα μέρη όπου σύχναζε.

Ο θάνατος του Αμπού Κασουάρα βοήθησε το «χαλίφη-καναρίνι» να ανέβει στην ιεραρχία των τζιχαντιστών και να διαδεχθεί τον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί που σκοτώθηκε προ διετίας σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

«Το πρωτοπαλίκαρο» του Σαντάμ και το λουτρό αίματος στη Μοζαμβίκη


Ο 44χρονος Αλ Μάουλα είχε θητεύσει επί 18 μήνες στο στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν πριν συλληφθεί αφού κατηγορηθεί για συμμετοχή στην εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική και βρετανική κατοχή. Απελευθερώθηκε το 2009 ως ανταμοιβή για τις σημαντικές πληροφορίες που έδωσε και προσχώρησε αμέσως στους κόλπους της «Αλ Κάιντα». Ο «χαλίφης-καταδότης» φέρεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιθέσεις σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Μοζαμβίκη.

Παιδιά ηλικίας ακόμη και 11 ετών αποκεφαλίζονται στην αφρικανική χώρα, οπως κατήγγειλε πρόσφατα η οργάνωση αρωγής Save the Children που έχει την έδρα της στη Βρετανία, στο πλαίσιο ισλαμιστικής εξέγερσης κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Καταζητείται για 10 εκατομμύρια δολάρια

Ο Αλ Μάουλα λέγεται επίσης ότι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξάπλωση των «θυγατρικών» της τζιχαντιστικής οργάνωσης έξω από τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου σημειώθηκε δραματική αύξηση της βίας.

Κατηγορείται επίσης ως βασικός ενορχηστρωτής της γενοκτονίας εναντίον της κοινότητας Γιεζίντι στο Ιράκ. Περισσότεροι από 5.000 Γιεζίντι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κορίτσια οδηγήθηκαν στη δουλεία, καθώς ο Isis κατακτούσε εδάφη της περιοχής Σιντζάρ.

Η Ουάσινγκτον τον έχει επικηρύξει για 10 εκατομμύρια δολάρια. «Αυτό που αποκαλύπτουν τα έγγραφα είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει θέμα εμπιστοσύνης στους κόλπους του, έχει πρόβλημα…με τους αρουραίους του» συνοψίζει ο Χαρόρο Ίνγκραμ, ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.