ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η «επιστροφή» του Τζορτζ Μπους – Γιατί επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος

ΗΠΑ: Η «επιστροφή» του Τζορτζ Μπους – Γιατί επανέρχεται στο προσκήνιο ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, επιστρέφει στην πολιτική σκηνή από αυτή την εβδομάδα. Στόχος του να προωθήσει ένα νέο βιβλίο με πολλές διαδικτυακές συζητήσεις και μία σειρά από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Με μία σειρά εμφανίσεων στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο «αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ» επιστρέφει στο προσκήνιο με όχημα ένα νέο βιβλίο. Στόχος του να...λειάνει την εικόνα του, να εξασφαλίσει την υστεροφημία του και να ενισχύσει τη δημοτικότητά του.

Στόχος της μεγάλης επιστροφής όπως γράφει ο Guardian ειναι να φωτίσει τη μεταμόρφωση του Μπους «το απρόσμενο ταξίδι του, από αρχιτέκτονας του καταστροφικού πολέμου στο Ιράκ σε ένα σεβάσμιο πολιτικό που χαίρει σεβασμού ακόμη και σους κόλπους των Φιλελευθέρων».


Η δημοτικότητά του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου αυξήθηκε μετά την αποχώρησή του το 2009 ενώ ο Μπους έχει λάβει τα εύσημα…ακόμη και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Έντονες αντιδράσεις για το «σχέδιο» αποκατάστασης της εικόνας του


Φυσικά δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την εκστρατεία αποκατάστασης ενός ηγέτη που επί των ημερών του «άνθισαν» φρικτά βασανιστήρια στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί έχουν σύντομη μνήμη και είναι υπερβολικά πρόθυμοι να «αγκαλιάσουν» τον 74χρονο Μπους, έναν πρόεδρο που επικρίθηκε έντονα,ως…εθνικό θησαυρό.

«Ελπίζω να σταματήσει κάπου όλο αυτό, γιατί νομίζω ότι συνιστά σκάνδαλο ο άνθρωπος αυτός να αποκατασταθεί και επαναπροσδιοριστεί με τρόπο προοδευτικό», λέει ο Τζάκσον Λίρς, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

«Αυτός ο άντρας - μαζί με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι- δημιούργησε την πιο μόνιμη και μακροχρόνια ζημιά στην προεδρία και το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης από ό, τι οποιοσδήποτε πριν ή μετά από εκείνον» προσθέτει.

Το βιβλίο του Μπους για το μεταναστευτικό


Το νέο βιβλίο του Μπους με τίτλο «Out of Many, One» ταιριάζει σε αυτή την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει. Ο 43ος Αμερικανός πρόεδρος φιλοτέχνησε 43 πορτρέτα μεταναστών που γνώρισε και περιγράφει τις ιστορίες και τα βιώματά τους.
Σκοπός του όπως λένε οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του είναι να φωτίσει τα ανθρώπινα πρόσωπα στη σημαντική συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τη μετανάστευση και την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος.

Η εκστρατεία του Μπους θυμίζει εκείνη που ανέλαβε ο Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο εν όψει της δημοσίευσης των απομνημονευμάτων του. Περιλαμβάνει μια διαδικτυακή συνομιλία με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, τον «μετανάστη» ηθοποιό του Χόλιγουντ και πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

O Tζορτζ Μπους και ο Μπαράκ ΟμπάμαΑ.Ρ

Ο πρώην πρόεδρος θα δώσει επίσης συνεντεύξεις στο Fox News, την εθνική ραδιοφωνία, το Telemundo και το τοκ σόου του Τζίμι Κίμελ Θα υπάρξει επίσης μία εκδήλωση με την κόρη του, Μπάρμπαρα, μέσω του Barnes & Noble και άλλες ψηφιακές εμφανίσεις σε μεγάλα βιβλιοπωλεία. Η Washington Post θα φιλοξενήσει άρθρο γνώμης του, ενώ το CBS θα μεταδώσει σε τρία επεισόδια ένα αφιέρωμα στον ίδιο και τη ζωή μετά το Λευκό Οίκο. Δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν τον ίδιο και τη σύζυγό του Λόρα, στο ράντσο τους στο Τέξας.


Ο Μπους λέει μεταξύ άλλων ότι το μεταναστευτικό ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της προεδρίας του. «Έκανα εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού. Το κατέστησα σαφές στους ψηφοφόρους ότι αυτό είναι κάτι που σκόπευα να κάνω» . Μοιάζει με…παρωδία λέει ο Λιρς. «Ξεπερνάει κάθε λογική το γεγονός ότι θέλει να τον θυμούνται για ανθρωπιστικές χειρονομίες ενσωμάτωσης και ανοχής».

Μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ο Μπους ειχε κάνει μια κοινή τηλεοπτική εμφάνιση με τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ακόμη και οι επικριτές του έχουν αναγνωρίσει κάποιες επιτυχίες της κυβέρνησής του, όπως το Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου για την Ανακούφιση από το AIDS ή το Pepfar, μια ιστορική παγκόσμια πρωτοβουλία για την υγεία που έσωσε ή βελτίωσε εκατομμύρια ζωές στην Αφρική.

Ο Μπους και η εισβολή στο Ιράκ


Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου ωστόσο είναι συνυφασμένη με τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ και τις απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης της CΙΑ στο Γκουαντάναμο .
Τον 2005 ο Μπους είχε παραδεχθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ βασίστηκε σε λάθος πληροφορίες, αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασης να πραγματοποιηθεί η εισβολή, λέγοντας πως ήταν η σωστή επιλογή προκειμένου να δκειωχθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.


«Η Αμερική είναι η χώρα της αμνησίας. Δεν είναι μια χώρα όπου οι άνθρωποι θυμούνται τι συνέβη χθες, πολύ λιγότερο αυτό που συνέβη στα χρόνια του Μπους» λέει ο Νταν Κόβαλικ, συγγραφέας που διδάσκει ανθρώπινα δικαιώματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία 90χρονου στα Πατήσια: Οι ληστές τον βασάνισαν και τον έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες