ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέο Σύνταγμα ετοιμάζει ο εθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν, Μπαχτσελί

Μπαχτσελί
AP

Ο εθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη πως το κόμμα του είχε συντάξει ένα προσχέδιο νέου Συντάγματος για την Τουρκία, που οραματίζεται μια αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, και θα παρουσιαστεί σύντομα στο κυβερνών ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου για διαβούλευση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως ένα νέο κείμενο Συντάγματος μπορεί να είναι έτοιμο ως το 2022 για δημόσια διαβούλευση, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τον έναν αιώνα από τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας το 2023, από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ισλαμιστικών καταβολών ΑΚΡ έχει αναφερθεί στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για ένα νέο Σύνταγμα, μα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει λεπτομέρειες.

«Αυτή η συνταγματική πρόταση αποτελεί τον δημοκρατικό δαυλό των 100 ετών που είναι μπροστά, μία κίνηση του λαού μας για δημιουργία και ανάκτηση του μέλλοντος» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του εθνικιστικού ΜΗΡ, μιλώντας για το νέο προσχέδιο.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν το 2017 το υπάρχον αναθεωρημένο Σύνταγμα, με το οποίο καθιερώθηκε ένα σύστημα με ισχυρές εξουσίες στον πρόεδρο. Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με αυτούς τους όρους το 2018, μα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει περαιτέρω αλλαγές.

Ο Μπαχτσελί είπε ότι το προσχέδιο του ΜΗΡ συστήνει τη δημιουργία ενός νέου δικαστηρίου για την αντιμετώπιση κάποιων ζητημάτων τα οποία διαχειρίζεται τώρα το συνταγματικό δικαστήριο, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων. Επεκτείνεται επίσης η εξουσία του κοινοβουλίου ως προς την επιλογή μελών του δικαστικού συστήματος.

Επιπλέον, είπε ότι το προσχέδιο έχει σκοπό να επικαιροποιήσει την «κατανόηση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», χωρίς να επεκταθεί.

Ο Μπαχτσελί και το ΜΗΡ έχουν ζητήσει την απαγόρευση του κυρίου φιλοκουρδικού κόμματος, για το οποίο θεωρούν πως θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα.

Το ΑΚΡ και το ΜΗΡ έχουν μαζί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μα οι αριθμοί τους δεν αρκούν για να ζητήσουν δημοψήφισμα.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Τα επόμενα ανοίγματα και το τέλος του SMS - Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας